понеделник, 29 април 2024 г.

Двама дърпат чергата, Николай Василев дръпнал големия килим

Николай Василев, сн. БНТ

Николай Василев и неговите виждания за икономическата политика и бюджета на България са отказали служебните министри Николай Денков (на образованието) и Асен Василев (на финансите) да влязат в проектокабинета на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Стана ясно от изявления на двамата, чиито възгледи явно се разминават не само с тези на Василев и Слави, но до известна степен и помежду им.

„Асен Василев и Николай Василев представиха двете си идеи за програми. За мен е лесно да илюстрирам как би се отразило, това което предлага Николай Василев на образователната система. По това какво трябва да се случи, няма различия. Разликите идват в това как да се случат нещата“, обясни пред бТВ Денков.

„С министър Асен Василев имаме ясна идея как да се направи актуализация на бюджета и да има средства за пенсиите, за медицинските работници и за подготовка за бизнеса, ако бъде затворен при евентуална следваща вълна на коронавируса. Това, което ни представи Николай Василев изглежда по друг начин – да няма актуализация на бюджета, да няма тези средства, които предвиждаме за тези сфери, което неминуемо ще доведе до социален сблъсък между различните групи“, смята Николай Денков.

„С други думи, ако аз искам пари за електронни устройство за новата учебна година, това ще се сблъска с исканията на пенсионерите да бъдат запазени техните допълнителни средства. Не искам да участвам в такъв сблъсък, защото той не е справедлив“, заяви служебният министър.

„Когато намалявате данъците, без да поставите като основен акцент спирането на изтичането на разходите, как ще увеличите заплатите, не се връзва балансът. При Асен Василев на мен ми е ясно какъв е планът до края на тази година, както и за следващата. Това, което аз не видях е какво би се случило в следващите месеци, ако тръгне да се реализира предложението на Николай Василев“, обясни още служебният просветен министър.

„За да може да се проведе икономическата политика през следващите 12 до 24 месеца, аз имам определени виждания и те са, че трябва да се води балансирана политика и основен фокус в нея да бъде спирането на всички течове в държавата. След което може да се премине към балансиране на бюджета”, каза пред Нова телевизия Асен Василев, който призна, че му е предлагано да стане или екоминистър или вицепремиер по еврофондовете.

„Основите ни различия са, че според мен трябва да се води балансирана политика – тази година да останем с текущия дефицит, който е предвиден, а при една евентуална актуализация допълнителните милиард и половина да бъдат заложени, така че да посрещнем ковид кризата, да се направи актуализация на пенсиите, да се заложат пари за бизнеса в случайна затваряне и да се заложат пари за здравеопазването”, посочи още той.

Василев беше категоричен, че с „Има такъв народ” имат принципни различия за това каква трябва да е икономическата политика на страната. „Ако има разбиране, че икономическата политика, която ние предлагаме и начинът, по който ние предлагаме да се провежда и има съгласие, че това е правилно, бихме обсъдили конструктивен вариант, с който и да е да се случват тези неща в България, защото те са важни”, каза още той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html