сряда, 1 май 2024 г.

Употребата на алкохол е в основата на седем вида ракови заболявания

Около 4 на сто от новите случаи на онкологични заболявания, диагностицирани през миналата година по света, са свързани с консумацията на алкохол, съобщи АФП, като цитира доклад на Международния център за изследване на рака. Повечето (86 на сто) от тези свързани с алкохола онкологични болести се отнасят към „рискова консумация и препиване“ (повече от две питиета на ден), сочат данните.

Слабата до умерена консумация (до две питиета на ден) се свързва с „всеки седми случай на рак, асоцииран с алкохола“, което означава повече от 100 000 нови случая на онкологични заболявания в света през 2020 г., се посочва в прессъобщение на центъра, който е под егидата на Световната здравна организация.

Това показва необходимостта от прилагането на „ефективна политика и за действия за повишаване на общественото внимание за връзката между консумацията на алкохол и риска от рак и за намаляване на употребата на алкохол“, коментира д-р Изабел Сорджоматарам.

Изследването е публикувано в сп.“Лансет онколъджи“ и посочва, че консумацията на алкохола повишава риска от проява на седем вида рак – на устната кухина, на фаринкса, на ларинкса, на езофага, на дебелото черво, на черния дроб и на гърдата при жените.

Монголия е страната с най-висок дял нови онкологични заболявания, свързани с употребата на аклохол (10 на сто, 560 случая). Най-нисък е този дял в Кувейт – мюсюлманска страна, в която употребата на алкохол е забранена. Там са регистрирани едва 5 такива случая или малко над нула процента.

В прессъобщение сп.“Лансет онколъджи“ отбелязва, че изследването не е отчело затрудненията за здравеопазването и медицинските грижи по време на пандемията, което може да е довело до неточно диагностициране на някои заболявания. Изследването също така не отчита и връзката между употребата на аклохол и други фактори, свързани с онкологичните заболявания като тютюнопушене и затлъстяване, пояснява БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html