сряда, 1 май 2024 г.

Цветомир Паунов, ГЕРБ: В устрема си да изчегърта Борисов, ЦИК създаде среднощен абсурд

В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и лично Борисов, ЦИК щеше да създаде един друг абсурд. Въпреки всички правни аргументи ЦИК взе решение да не гласува заявлението на Борисов да не бъде обявен за народен представител.

Това каза на брифинг днес Цветомир Паунов от ГЕРБ.

„Поводът за днешната пресконференция е среднощният хаос, който беше създаден в ЦИК. Членовете в ЦИК трябва да изпълняват разпоредбите на законите и на Изборния кодекс в страната. Съгласно разпоредбите на ИК заявление, подадено преди изтичане на срока по чл.300 ал. 2 от ИК по същество представлява оттегляне на съгласие на кандидат за народен представител по чл. 255 ал1 т3 от ИК за участие в изборите, за което е необходимо изискване за регистрация.

При положение, че такова не е налице, ЦИК не може да обяви такова лице за избрано като народен представител от съответната кандидатска листа. На свое заседание ЦИК в момента, в който се докладва, че има подадено такова заявление от Бойко Борисов, за желанието да не бъде обявен като избран за народен представител,  без всякакви правни аргументи, единствено само в политическа реторика, взима решение това заявление да не бъде гласувано и реално Борисов не е обявен за неизбран за народен представител. Тоест той трябва да остане като народен представител“, заяви Паунов

„Това е утвърдена правна практика в ЦИК назад в годините. В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и лично Борисов, ЦИК щеше да създаде един друг абсурд. Наскоро спечелилият изборите за кмет на Благоевград Илко Стоянов, след като беше избран за такъв, си подаде заявление, че не желае да е народен представител. ЦИК също го блокира. Явно са получили среднощно обаждане от някой или от някои, за да разберат, че самите те могат да бъдат изчегъртани от самите техни хора в ЦИК. За мен е абсолютно недопустимо такова непрофесионално поведение, което се основава само на политическа реторика с цел личен реваншизъм спрямо ГЕРБ“, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html