сряда, 1 май 2024 г.

Румен Радев против Манолова: Не иска партиен мандат за служебния кабинет

Ген. Атанас Атанасов се надява генерал Румен Радев да му връчи мандат за правителство след изборите на 11 юли

Президентът Румен Радев е против идеята на Мая Манолова служебният кабинет да получи мандат от някоя от шестте политически сили в Народното събрание и така да продължи да управлява България. Това стана ясно в последните часове, след като лидерката на „Изправи се! Мутри вън!“ лансира изненадващото си предложение. То бе прието сравнително добре от политолози, социолози и от потребителите в социалните мрежи, но очевидно не устройва държавния глава, който е архитектът на сегашния кабинет. Идеята на Манолова дойде като контрапункт на абсурдния кабинет, предложен от Слави Трифонов. Ренесансът на стари фигури от НДСВ, плюс анонсираните странни приоритети бяха автоматично отхвърлени от партиите на протеста и засега на хоризонта се виждат едни нови извънредни избори.

Румен Радев би трябвало да е най-доволен от сегашната ситуация, защото неговото правителство ще продължи да управлява във време на политическа криза. Президентът обаче не иска и огласи това чрез своя вицепрезидент Илиана Йотова. Тя нарече предложението на Манолова „екзотично“ и „антиконституционно“. От една страна, Радев иска партиите да си носят отговорност за прякото управление на държавата – обществените поръчки, бюджет, реформите в различните сектори и всичко, свързано с дневния ред на обществото. Той е избран на друг пост, който няма пряка връзка с конкретната, всекидневна политика. Радев е прагматичен политик и добре разбира, че всяко грешно решение на служебното правителство ще рефлектира единствено върху него. Толкова ще рефлектират върху него, че може да му костват победата на изборите през ноември, която в момента изглежда му е в кърпа вързана.

Неслучайно и премиерът Стефан Янев, който иначе е много обран, разкритикува доста остро предложения от Слави Трифонов кабинет. Офертата на шоумена, направена часове след края на изборите, практически разби на части опозицията на Бойко Борисов, накара партиите на протеста да влязат в обяснителен режим и практически върна в играта Бойко Борисов и ГЕРБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html