сряда, 1 май 2024 г.

„Пирогов“ е на печалба 3 милиона лева при управлението на Балтов

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов бе уволнен минути, след като излязоха резултатите от проверката

Болница „Пирогов“ е на печалба от 3 милиона лева за 2020 година, призна на брифинг заместник-здравният министър Димитър Петров, който се яви пред медиите да обясни скандалното уволнение на шефа на болницата професор Асен Балтов. Един от мотивите на МЗ за решението са дълговете на лечебното заведение в размер на 10 милиона лева. Според експерти обаче счетоводната печалба за миналата година е 3 милиона лева. Те обаче отивали за покриване на стари задължения – например към доставчици. Именно това предизвиква нервността на служебния министър Стойчо Кацаров, по чиято инициатива е „изчегъртан“ Балтов.

Кацаров е уведомил лично Кацаров преди няколко дни, че ако проверката на здравната каса потвърди съмненията за нарушения в лечебното заведение, той ще бъде отстранен. Това, оказва се, е достатъчен мотив да не съобщят лично на Балтов решението за уволняването му, взето само няколко часа след постъпването на резултатите от проверката в здравното министерство.  Нито устно, нито писмено уведомление той не е получил и до днес. Оказа се, че от МЗ му изпратили писмо през Съвета на директорите.  „Окончателният доклад потвърждава констатациите на междинния. Смятаме, че това, което касае обществените болници и средства, трябва да се оповестява. Не може да прикриваме факти. Има и други данни, включително от действащия Съвет на директорите. Те твърдят, че „Пирогов“ се управлява непрозрачно. Проф. Балтов крие множество материали, които те са му искали. Практиката показва, че като сменим едно ръководство, тогава излизат множество фрапиращи факти“, обясни Петров мотивите на МЗ за уволнението на Балтов и допълни, че Съветът на директорите пуснал искане Балтов да прекрати до вписване разпоредителните си сделки и да ги прехвърли на председателя на съвета. Причината – опасявали се, че в този период може да се стигне до укриване на документ или други действия.

„Ние не сме политически, а експертен кабинет в служебното правителство. Тук няма партийни кадри. Това, че има политически назначени директори не трябва да считат, че когато не си вършат работата, това е политическо уволнение“, каза още Петров.

Като влезе нов Съвет на директорите в болница „Лозенец“, установихме, че няколко човека са взимали стотици хиляди левове за дълготрайни активи. Новия съвет направи нова схема и всички, които са вършили дейността, взимат пари. Мисля, че хората са много по-доволни от това сега. Подобен процес тече в „Александровска“, така ще е и в „Пирогов“, коментира още зам.-здравният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html