сряда, 1 май 2024 г.

Промениха олимпийската клетва заради полово равенство

„Фундаментална промяна“ в думите на официалната олимпийска клетва представи МОК девет дни преди откриването на XXXII летни игри Токио 2020. Отложената с една година заради пандемията от коронавирус олимпиада в японската столица започна на 23 юли в условията на извънредно положение заради нарастващия брой нови случаи на COVID-19 в страната.

Освен текста от олимпийското движение разкриха и друга новост – клетвата вече няма да се произнася от един спортист, а от двама – един мъж и една жена, избрани в случая от японския олимпийски отбор. В ритуала ще участват и по двама треньори и двама съдии, също по един от двата пола.

Държейки знамето с петте преплетени кръга, всяка двойка ще започва клетвата според групата, която представлява: „От името на всички спортисти…“, „От името на всички треньори…“, „От името на всички съдии и официални лица…“

След това всеки ще изрича думите: „Обещаваме да участваме в тези олимпийски игри, уважавайки и спазвайки правилата и водени от духа на честната игра, разбирането и равенството. Заедно ние заставаме в солидарност и се ангажираме да спортуваме без допинг, без измама, без никаква форма на дискриминация. Правим това за честта на нашите отбори, с респект към фундаменталните принципи на олимпизма и за да превърнем света в по-добро място чрез спорт.“

Разликата спрямо досегашната клетва са пасажите за „разбирането и равенството“ и отричането от дискриминацията. Новият вариант става факт след серия препоръки от комисията на спортистите към МОК.

Олимпийската клетва е произнесена за първи път преди 101 години по идея на бащата на съвременните олимпийски игри и тогавашен президент на МОК барон Пиер дьо Кубертен. Изрича я белгийският фехтовач Виктор Боан при откриването на игрите в Антверпен `20. Оригиналните думи остават почти непроменени в продължение на над 70 години, докато не е въведен обет срещу допинга за олимпиадата в Сидни 2000.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html