сряда, 1 май 2024 г.

Главните принципи на здравословното отслабване според Нобеловия лауреат Йошинори Осуми

 

Йошинори Осуми  прави огромна услуга на всички хора по света, разкривайки основните принципи на храненето, а през 2016 г. е удостоен с Нобелова награда в областта на медицината. Специалист по биология на клетката в Токийския университет, Осуми разгадава механизма на автофагията (самоизяждане, от гръцки) – процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти, и дори идентифицира гените, които отговарят за автофагията.

Японският учен установява и нещо много важно, от което може да се възползва всеки човек, който държи на здравето и дълголетието – автофагията работи най-активно, когато организмът изпитва стрес. Например при гладуване. В такива случаи клетката произвежда енергия от своите вътрешни ресурси – от всеки отпадък, в т.ч. от болестотворните микроби.

Йошинори Осуми

Късната вечеря провокира сутрешно безсилие и повишава риска от развитие на диабет, затлъстяване и депресия.

Колко пъти сте чували, че за да отслабнете е нужно да се откажете от любимите вкуснотии и да хапвате пресни пилешки гърди с елда и маруля? Усилията на „безвкусния живот” няма да ви донесат голям успех, а един блестящ японски учен има проста рецепта за това, как да отслабваме здравословно без големи лишения.

Откритието доказва: да се гладува или да се пости е полезно. Така организмът се изчиства. Автофагията предпазва организма от преждевременна старост и спомага подмладяването, създавайки нови клетки.

Но нека се върнем към здравословния режим, препоръчван от Йошинори Осуми за редуциране на теглото.

Какво е „хранителен прозорец”?
За да се активира процесът на отслабване, изчистване и оздравяване на организма, трябва да знаем какво е „хранителен прозорец” и как ни влияе той.

Това е времето между първото и последното ни хранене за деня. Ако закусвате в 8 сутринта, а вечеряте в 20 ч. вечерта, то вашият „хранителен прозорец” е отворен за цели 12 часа.
Съгласно направените изследвания през 2017 г., хранителният прозорец би следвало да е „отворен” не повече от 6-8 часа дневно. Този интервал снижава риска от заболявания като захарен диабет и затлъстяване.
За да потвърдят своята хипотеза, учените провеждат експеримент с 4 групи доброволци. Основавайки се на обичайния хранителен порцион на участниците, изследователите съставят всяко меню с еднакво количество калории.

Първата група се храни в течение на 12 часа, втората – 8 часа, хранителният прозорец на третата е редуциран до 6 часа, а на четвъртата – до 4 часа.
Резултатите показват, че съкращаването на хранителния прозорец, е ключът към отслабването. Основната част от процеса на загуба на мазнини се извършва през нощта, чувството на глад е притъпено, повишава се метаболитната активност и се понижава количеството консумирана енергия.

Снижаването на хранителния прозорец като цяло влияе изключително благотворно на организма – понижава риска от развитие на рак на кожата и гърдата, забавя процеса на стареене, понижава кръвното налягане, нормализира работата на сърдечно-съдовата система и прогонва безсънието.

Съкращаването на хранителния прозорец е нужно да се прави грамотно. Необходимо е да се избере правилното време, отчитайки биологичния ритъм на организма. Най-добре е да откривате хранителния прозорец сутрин, когато отделянето на хормона кортизол е най-активно. Именно тогава се чувстваме най-енергични и искаме да се храним обилно.

А вечер – обратното, да се храним е нежелателно – тогава се отделя хормона мелатонин. Тялото ни започва да се подготвя за сън, а храносмилането се забавя. Късната вечеря провокира сутрешно безсилие и повишава риска от развитие на диабет, затлъстяване и депресия.
Основни правила и препоръки за здравословно отслабване на ОСУМИ:
– Събуждайте се в 6-7 часа сутринта
– Закусвайте не по-рано от 30-60 мин. след като сте се събудили
– Разпределяйте времето си така, че работният ви ден да започва 2-3 часа след събуждане
– Закусвайте стабилно
– Съкратете „прозореца на хранене” до 6-8 ч., без да изключване нищо от обичайния си порцион

Интересен факт – най-много ни се иска да хапваме в 8:00, 13:00 и 19:00. Ако решите да свиете „прозореца на хранене” и да не ядете след 16:00–17:00, не се отказвайте от последвалата „молба” на организма си да се „подкрепи”. Може да пийнете кафе, айрян, вода и да изчакате 2 часа. След този промеждутък време чувството за глад ще се укроти.

Според проф. Йошинори Осуми, 7-14 дни са нужни на организма, за да свикне с този ритъм на живот и хранене. Сутрин ще чувствате прилив на бодрост, а вечер ще се избавите от пристъпите на глад.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html