сряда, 1 май 2024 г.

Ромка от Бургаско се чуди как да гласува, можела да тегли само от банкомат

В айтоското село Черноград застъпник от ДПС заснемал лицата на хората, които гласуват, и ги пускал в сайт. Безработна жена от квартала 10 минути не успява да се справи с машината. В Бургаско главно от селата са куриозните случаи и опити да се прескочат правилата.

Жалбите в изборния ден, подадени в Районната избирателна комисия в Бургас, са предимно от селата. Общинският председател на ДПС Айтос Юзджан Юмер е подал сигнал, че секретарят на секция 44 в село Черноград контролира вота, като е заел позиция, от която вижда съответния избирател за кого гласува.

От ГЕРБ са подали жалба, че в село Детелина, в сградата на кметството, която се намира на 20 метра от секцията, е поставен плакат на ПП „Изправи се! Мутри вън!“.

В айтоското село Черноград пък, застъпник от ДПС, заснемал лицата на хората, които гласуват и ги пускал в сайт.

Общинският лидер на ДПС Бургас Шерафет Мехмед се е оплакал от заместник председател на секция село Драганово, че пречел на работата на комисията, като не позволявал да се разяснява на гласоподавателите начина на работа с машината за гласуване. От своя страна пък същият зам.-председател на секцията – Стефан Петров, е подал сигнал, че застъпник два пъти е била придружител на хора в секцията.

Жалба по повод преки роднински връзки е постъпила и от ИТН. В една от комисиите в Бургас, според жалбата, имало майка и дъщеря.

В ромския квартал Комлука в Бургас избирателната активност е много ниска. Ромите не могат да се оправят с машините. Безработна жена от квартала 10 минути не успява да гласува и после обясни, че едва се научила „на банкомат“ да тегли „детските“, а какво оставало за тази по-сложна машина.

Бургас се прочу в началото на седмицата със задържани четирима души  за купуване на гласове. Арестуваните са познати като лидери в ромската махала на Бургас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html