сряда, 1 май 2024 г.

Изборна драма на върха: 0,6 % разликата между ГЕРБ и „Има такъв народ“

Инфарктен фотофиниш за вота

Истинска драма се разиграва за първото място на извънредните парламентарни избори у нас. По-малко от процент разделя първата и втората политическа сила, разкриха за anteni.bg социолози от водеща агенция, която през последните години е лидер в прогнозите. Напрежението се засилва от факта, че временният лидер днес на миналите избори се представи по-зле в секциите в чужбина. Това може до доведе до смяна водача в късните часове на деня.

Подобен паритет в челото не е имало от демократичните промени след падането на Тодор Живков от власт през ноември 1989 година. Това усложнява много задачата за съставяне на ново правителство, още повече, че по всичко си личи, че така наречените несистемни партии и коалиции няма да имат повече от 105-106 народни представители в 46-ия парламент, според най-новите извадки на социолозите. Така шансовете да се тръгне към трети парламентарни избори през 2021 година са съвсем реални, коментират независими политически анализатори.

Точно шест партии и коалиции ще намерят място в следващото Народно събрани – толкова, колкото бяха и в рекордно краткия в българската история 45-и парламент. По всичко си личи, че играчите ще са абсолютно същите, както досега. До 19,00 часа гласувалите у нас са по-малко от 35%, което е абсолютен антирекорд. В сравнение с миналите избори по това време до урните бяха отишли близо 49 на сто от избирателите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html