сряда, 1 май 2024 г.

Аржентина спечели Копа Америка, Меси с първи трофей

Футболистите на Аржентина победиха Бразилия с 1:0 във финала на Копа Америка с гол на Анхел ди Мария в 22-ата минута. Големият въпрос, който висеше във въздуха, освен името на победителя в тазгодишното издание на турнира, беше дали Лео Меси ще успее да се докосне до това отличие на национално ниво. Нападателят, чиито договор с каталунците изтече на 30 юни, дебютира за „албиселесте“ през 2005 г. Четири пъти достига до финалите на големите турнири, но безуспешно. През 2014 г. Аржентина загуби от Германия на финала на Мондиала (0:1 след продължения). През 2007 г. аржентинците отстъпиха на финала на Копа Америка от Бразилия (0:3), а през 2015 и 2016 г. – от Чили, и в двата случая в изпълнение на дузпи. Шесткратният носител на „Златната топка“ беше избран за най-полезен играч в турнира. В хода на Копа Америка Меси отбеляза четири гола и имаше решителен принос за победите на отбора си.

Купата е 15-а за аржентинците, с което те се изравняват с Уругвай като най-успешен отбор в турнира. Бразилия не успя да триумфира за втори пореден път в Копа Америка, както направи през 2019 г., тогава отново като домакин.

Финалът с Бразилия очаквано предложи голяма битка. Домакините бяха по-агресивни в началото, но не успяха да застрашат сериозно Емилиано Мартинес. Първият добър шанс се откри пред аржентинците, когато в 22-ата минута Родриго Де Паул изведе Ди Мария, а той с прехвърляш удар прати топката в мрежата. Това беше и единственият точен удар за Аржентина през първата част. Бразилия също отправи един удар в очертанията, но срещаше големи проблеми да пробие защитата на съперника.

През второто полувреме гол на Ричарлисон в 53-ата минута беше отменен заради засада, а само минута по-късно Мартинес направи изключително спасяване срещу бразилския нападател. Силният период за Бразилия продължи с натиск и още няколко шанса. Габриел Барбоса пропусна две изгони положения за тима си. В края на мача Аржентина можеше да вкара и втори гол, но вратарят на Бразилия Едерсон спаси изстрел на Де Паул. В 88-ата Меси също пропусна златен шанс да увековечи този финал с попадение. Дадените 5 минути продължение не доведоха до промяна на резултата и Аржентина се окичи с титлата на Америка за първи път от 1993 г., когато Меси е бил едва 6 годишен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html