понеделник, 29 април 2024 г.

Нинова: Конституцията не ни позволява ратификация на Истанбулската конвенция

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира на екстравагантните идеи на евентуалния бъдещ център на властта Слави Трифонов, които той разви в интервю за френския „Монд“.

„Призовавам всичко лидери на партии: колкото и да сме различни, да гарантираме националния суверенитет и независимост на България. Да запазим своята териториална цялост и идентичност. Да изпълняваме Конституцията на Република България, която не позволява ратификацията на Истанбулската конвенция като противоконституционна.

Повод за този призив ми дават думите на лидера на “Има такъв народ”. В свое интервю той заявява, че Европейският съюз трябва да стане една обща държава и че трябва да се наказват лидери като Виктор Орбан, които приемат закони, ограничаващи джендър идеологията сред непълнолетни деца. Намирам подобни идеи за бъдещето на България за опасни. Нека бъдем отговорни държавници и да не позволяваме те да се сбъднат”, заяви Нинова в Ловеч по време на предизборната си обиколка.

В това интервю Трифонов обвърза обособяването на ЕС в единна държава с пречките, които националните държави поставят пред джендър идеологията, която включва привличане на малолетните към джендър идеологията и свободното определяне на пола от децата без намеса на родителите.

„ЕС трябва да бъде държава“, за да „се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария“, заяви Трифонов пред „Монд“. Той обаче се въздържа да защити ратифицирането на Истанбулската конвенция в България, понеже „това не е приоритетна тема“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html