Начало НА ФОКУС Невъзможни жеги ще мъчат хората заради глобалното затопляне

Невъзможни жеги ще мъчат хората заради глобалното затопляне

Изследователи предупредиха, че скоро на Земята ще бъдат регистрирани „невъзможни“ жеги дори в райони, където това би било абсолютно нетипично, съобщава „Скай нюз“.

2021 г., невъзможни жеги в Канада

Метеоролозите припомнят, че преди дни в канадското градче Литън беше регистриран безпрецедентен температурен рекорд за този регион от 49,6 градуса, който провокира горски пожари и доведе до смъртта на стотици хора в САЩ и Канада. Според учените планетата е прекрачила прага, при който лекото й затопляне може да доведе до екстремно покачване на температурите на повърхността.

В резултат на статистически анализ експертите стигнаха до заключението, че такава жега обикновено се появява в рамките на хиляди години и ако не е глобалното затопляне, това би се случвало 150 пъти по-рядко. „Възможно е в наше време да наблюдаваме екстремни горещини, които се очакваха при много по-голямо глобално затопляне“, смята Фредерик Ото от Оксфордския университет.

По прогноза на Кралския холандски метеорологичен институт в бъдеще подобни жеги на Земята ще бъдат много по-чести, въпреки че преди това беше „невъзможно“. Ако температурата на планетата се повиши средно с два градуса до 2040 г., тогава катаклизми, подобно на случилия се в канадския Литън, ще има на всеки пет до десет години, заключават учените.

По-рано учени от университета Monash в Мелбърн и университета Shandong в Китай изчислиха, че няколко милиона души умират всяка година поради глобалното затопляне. Те са анализирали данни от 43 държави на всички континенти и са установили, че хората умират от настинки с 0,5% по-рядко, а броят на смъртните случаи от жегите се увеличава с 0,2 на сто. Най-високата смъртност от горещини е регистрирана в Европа, а от студ – в африканските страни.