сряда, 1 май 2024 г.

Невъзможни жеги ще мъчат хората заради глобалното затопляне

Изследователи предупредиха, че скоро на Земята ще бъдат регистрирани „невъзможни“ жеги дори в райони, където това би било абсолютно нетипично, съобщава „Скай нюз“.

2021 г., невъзможни жеги в Канада

Метеоролозите припомнят, че преди дни в канадското градче Литън беше регистриран безпрецедентен температурен рекорд за този регион от 49,6 градуса, който провокира горски пожари и доведе до смъртта на стотици хора в САЩ и Канада. Според учените планетата е прекрачила прага, при който лекото й затопляне може да доведе до екстремно покачване на температурите на повърхността.

В резултат на статистически анализ експертите стигнаха до заключението, че такава жега обикновено се появява в рамките на хиляди години и ако не е глобалното затопляне, това би се случвало 150 пъти по-рядко. „Възможно е в наше време да наблюдаваме екстремни горещини, които се очакваха при много по-голямо глобално затопляне“, смята Фредерик Ото от Оксфордския университет.

По прогноза на Кралския холандски метеорологичен институт в бъдеще подобни жеги на Земята ще бъдат много по-чести, въпреки че преди това беше „невъзможно“. Ако температурата на планетата се повиши средно с два градуса до 2040 г., тогава катаклизми, подобно на случилия се в канадския Литън, ще има на всеки пет до десет години, заключават учените.

По-рано учени от университета Monash в Мелбърн и университета Shandong в Китай изчислиха, че няколко милиона души умират всяка година поради глобалното затопляне. Те са анализирали данни от 43 държави на всички континенти и са установили, че хората умират от настинки с 0,5% по-рядко, а броят на смъртните случаи от жегите се увеличава с 0,2 на сто. Най-високата смъртност от горещини е регистрирана в Европа, а от студ – в африканските страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html