сряда, 1 май 2024 г.

Васил Божков: Връщам се веднага след изборите

 

 

Намиращият се в Дубай бивш хазартен бос и колекционер Васил Божков проведе онлайн брифинг пред медиите, който се състоя в сградата на „Нове холдинг“ на столичната улица „Московска“. Основна тема този път не бяха изборите, а бронзова хидрия, която купил на „черния пазар“.

Божков изрази увереност, че партията му „Българско лято“ ще влезе в следващия парламент. Той добави и че ще се върне в България след изборите на 11 юли.

Основна тема на онлайн пресконференцията обаче бе друга. По думите на Божков, който бе собственик на една от най-големите колекции на антични предмети в Европа, прокуратурата е продала една от иззетите в началото на миналата година антики. Става дума за бронзова хидрия – античен гръцки бронзов съд, наподобяващ амфора, датиращ от преди около 2400 години.

Въпросният предмет бил предложен на Божков от анонимен европейски търговец, който впоследствие сам донесъл предмета на българска територия. „Това е безценен предмет“, отсече колекционерът, като отказа да назове цената, на която е закупил въпросната бронзова хидрия. Уточни обаче, че я е купил от „черния пазар“.

„Този артефакт ми бе иззет и в момента даже не знам как стои пред вас. Това показва как се държат с културното наследство на България“, каза бизнесменът.

Фактическият лидер на „Българско лято“ е категоричен, че не се страхува от действията на прокуратурата след днешния си брифинг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html