сряда, 1 май 2024 г.

Само извънземните, които обикалят тези 2000 звезди, могат да видят Земята

Земята, прашинка в периферията на Млечния път, се вижда само от определени звездни системи

Астрономите търсят далечни планети, като наблюдават за сянката, която тези светове хвърлят, когато преминават между тяхната звезда и Земята. Ако някакви извънземни търсят друг интелигентен живот, те биха могли да ни засекат, използвайки същия трик.

Сега учените са идентифицирали 1715 звездни системи, чиито хипотетични жители биха могли да видят как Земята пресича пред слънцето някъде през последните 5000 години. Още 319 звезди ще дойдат на „правилните“ позиции да забележат Земята през следващите 5000 години, съобщават астрофизикът Джаки Фаерти и астрономът Лиза Калтенегер в Nature.

Тези 2034 звезди са имали или ще имат „места на първия ред, за да открият Земята като транзитна планета“, казва Фаерти от Американския природонаучен музей в Ню Йорк.

Седемдесет и пет от звездите са достатъчно близо и човешките радиовълни вече са достигнали до тях, а седем от тези звезди имат потенциално обитаеми планети.

Фаерти и Калтенегер от университета „Корнел“ са използвали карти на над 1 милиард звезди от космическия кораб Gaia на Европейската космическа агенция, който измерва движенията и разстоянията на звездите от Земята. Изследователите идентифицираха транзитната зона на Земята, оная област от космоса, от която звездите могат да видят Земята да пресича Слънцето, и прекараха „стрелките на часовника“ назад и напред, за да видят как звездите се придвижват и излизат от тази зона.

„Начинът, по който мисля за това, е – къде сме ние и как ни виждан извънземните?“, казва Калтенегер.

Предишни изследвания са идентифицирали звезди, които в момента могат да видят Земята като силует срещу слънцето. Но тези изследвания не вземат предвид звездните движения през пространството и времето. Новата разработка показва, че повечето звездни системи с добър изглед към Земята ще запазят тази гледка хиляди години.

Новоописаната звездна колекция включва някои от най-близките и най-известни звезди с планети, включително Ross 128 и TRAPPIST-1, със своите скалисти светове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html