събота, 27 април 2024 г.

Кирил Петков: В ББР са раздавали заплати по 60 000 лв.

По 60 хиляди лева месечни заплати са взимали досегашните управители на Българската банка за развитие. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков, позовавайки се на разкрития на новото ръководство на банката.

Служител от банката, пожелал анонимност, отрече някога да е взимал по 60 000 лв. „Взимал съм най-много 30-31 000 лв.“, каза той.

„Част от компенсациите са в размери, които дори мен ме накараха да ахна. Управителите са получавали месечна заплата от 60 000 лв. Тази сума за банка, която е финансирана с нашите данъци, е безумна“, заяви икономическият министър.

След близо два месеца и след като на няколко пъти съдът отказа да впише новия състав на ББР, от днес в Търговския регистър вече е вписан новият Надзорен съвет на банката. Припомняме, че преди месец служебният министър уволни Митко Симеонов и Велина Бурска от Надзорния съвет на финансовата институция.

Те отказаха да се срещнат със служебния министър и да отговорят защо банката, която трябва да финансира малки и средни предприятия, е раздала близо милиард лева кредити на 8 големи компании.

„Бих казал, че от днес нататък тази банка е наистина за малките и средни предприятия. Имаме надзор, който е много фокусиран върху целите, които трябва да се случат“, коментира Петков.

В бъдеще банката ще отпуска кредити само на малките и средните предприятия, а лимитът на средствата ще е в размер до 5 милиона лева.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html