сряда, 1 май 2024 г.

Евродепутатите отново призовават за приемане на България и Румъния в Шенген

Евродепутатите ще призоват за пореден път Съвета на ЕС да приеме незабавно България и Румъния в Шенген. Дебатите по въпроса са предвидени в пленарна зала в Страсбург тази вечер, а вотът на документ в тази насока се очаква утре, предаде БНР.

Алеш Хойс, снимка Интернет

Миналата седмица министърът на вътрешните работи на Словения Алеш Хойс, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС от 1 юли, заяви, че напълно подкрепя пълноправното присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

„Особено сме заинтересовани тези страни да влязат в системата, защото те са съседи и така ще направим товара ни малко по-лек, както и много по-лесен живота за хората, които живеят около тези граници, а те ще станат наистина европейски“, подчерта министър Хойс.

Призив в тази насока многократно е отправяла и Европейската комисия.

Министър Хойс допълни, че иска да постави въпроса в Съвета, където все още има съпротива, но ще го направи, когато бъде постигнат пълен консенсус по въпроса. От средата на миналия месец България и Румъния получиха само частичен достъп до Шенгенската информационна система.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html