сряда, 1 май 2024 г.

ГЕРБ-СДС, ИТН или БСП – кой ще пристигне пръв?

ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“ и БСП са с почти изравнени шансове да се преборят за първото място на вота на 11 юли, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, очаква се да има правителство на малцинството. Това показват данните от последното проучване общественото мнение, извършено от агенция „Медиана“ и оповестено вчера.

Кольо Колев, Медиана, кадър България он еър

„Най-вероятно ни очаква силно фрагментиран парламент, ще влязат 7 партии, като са възможни и изненади –  да са с една повече. Възможно е, защото „Възраждане“ се намира доста близо до бариерата. Но към момента освен БСП, ГЕРБ, „Има такъв народ“ следват ДПС, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“ и Патриотите. Шарен, разнороден парламент, в който в нито една от водещите политически партии не може да се състави мнозинство“, коментира пред телевизия България он еър шефът на „Медиана“ Кольо Колев.

Според него възможен изход е излъчване на правителство на малцинството или нови избори. „Ако се оставим на общественото мнение, то до голяма степен ще се съгласи служебният кабинет едва ли не да бъде оставен за постоянно, а не да се правят опити за формиране на партиен кабинет. Служебното правителство се ползва с доста голяма степен на доверие и одобрение. Всички политически партии имат своите симпатизанти, но имат и своите противници“, подчерта Колев. Той смята, че зададеният модел на служебното правителство допада на някои от хората.

Запитан дали е възможно да има изненади и Патриотите да паднат под границата от 4%, той отговори: „Разбира се, всеки може да сбърка, да направи грешка. В крайна сметка все още имаме около 15% от хората, които не са решили дали ще гласуват. Или могат да променят своя вот в оставащите дни. Към момента изглежда, че ще влязат. Патриотите имат не много, но твърди симпатизанти.“

По думите му се очаква ниска избирателна активност заради два фактора. „От една страна е политическата умора – като започнем от летните протести, имаше една консенсусна задача да се махне ГЕРБ. Първата част от задачата е изпълнена за голяма част от хората – ГЕРБ не е на власт. И така изчезва един от важните мотиви да се отиде на избори. И от друга страна, че тези избори не са толкова за махането на ГЕРБ, колкото са за това кой да управлява. Избирателите им са намалели, но те са изключително силно мотивирани да отидат да гласуват“, категоричен е Колев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html