сряда, 1 май 2024 г.

„Хоризонт“ на вълните на Бойко Рашков“ – ново едночасово предаване на БНР!

Тодор ТОКИН

„Хоризонт“ на вълните на Бойко Рашков“ е  новото едночасово предаване на т.нар. Българско национално радио, което се издържа, да припомним,  от българските данъкоплатци. Тази сутрин един от най-слушаните часови пояси в ефира – от 8 до 9 часа, бе предоставен на служебния вицепремиер и вътрешен министър. БНР стана БРР – Бойко Рашков Радио!

Снимка БНР

Слушам радио откакто се помня, работил съм Старата къща на „Драган Цанков“ 4 почти 20 години. Такова нещо не помня. Консултирах се с колеги от БНР – те също не можаха да си спомнят да е давано един час скъпо платено ефирно време на който и да е, бил той/тя политик, актьор, певец, спортист, заслужил, народен, международен и т.н. По-възрастни  обаче припомниха, че през 50-те години на 20 век един говорител с характерен бас е четял речите на Вълко Червенков по радиото, често пъти са били по час-час и нещо. Случаят със служебния вицепремиер е безпрецедентен – на живо цял час с прекъсване от кумова срама за около минута за новините накратко.

Поводът за „часът на Рашков“ – 142 години от създаването на МВР. Не е юбилей, та да му се отделя толкова време. Имало е 100, 110, 120 и т.н. годишнини, 5-10 минути включване на живо на министъра от редовно, а не служебно правителство, на някой милиционер, после полицай – и толкова.

Спомням си каква битка с партийните секретари и главни редактори след 10 ноември 1989 г. беше да се пусне в ефир някой деец от опозиционния СДС. Мереха ги на секунди – 3.33 мин. на Луканов, толкова на Желев, примерно. Стана задължително да има и изказвания с обратно мнение – въведе се трудната за изговаряне от партийните велможи дума „плурализъм“.

Днес в „Часът на Рашков“ такова нещо нямаше. Атакува единият Бойко другия Бойко, но на другия Бойко дума не се дава. Съгласно въведеният от 4 април  новоговор в РБългария това е изчегъртване и възстановяване на държавността.

С новото токшоу БНР влезе в благородно състезание с ТВ „Евроком“, където всеки петък за служебния вицепремиер и вътрешен министър има запазен час при Сашо Диков. Но „Евроком“ е частна медия, а БНР – обществена. Схващате ли разликата?

С две постановления от март и април бившето правителство на Бойко Борисов намали бюджетите на обществените медии – радиото, Българската национална телевизия (БНТ) и Българската телеграфна агенция, с основен мотив – необходимостта от финансиране на допълнителни разходи на Министерството на здравеопазването в борбата с пандемията от разпространение на коронавирус. Единствено обаче Българското национално радио (БНР) не получи помощ от кабинета за разлика от БТА – 2.75 млн. лв., и БНТ – 20 милиона лева.

А може би с това натягане пред служебното правителство БНР иска да му дадат и на него нещо?

За това намеква в коментар във Фейсбук кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, един от ярките медийни хора на предишните управляващи.  Ето какво написа той:

Слушах интервюто на служебния премиер Стефан Янев пред Диана Янкулова от БНР (в „Неделя“ 150, б.р.). Докато слушам разбирам, че общественото радио е претърпяло реформа – то вече не е опозиционно, каквото беше до преди два месеца, а е проправителствено. Няма въпроси за Спецов от НАП и за рицаря от фонд „Земеделие“, няма въпрос за хаоса с машините и глупавия Изборен кодекс. Всичко е в стил: „Другарю Янев, дори Вие не можете да ми забраните да Ви обичам.“ А какви остри въпроси помним ние от ГЕРБ докато управлявахме. Каква свобода, независимост и аналитичност! Какви подмятания и вмятания между въпросите! Не пиша това притеснен, а развеселен. Подобни интервюта не помагат на събеседника, а му пречат, защото са глупави. Гостувам сравнително често в ефира на БНР, защото добрите интервюта се правят с неудобни въпроси. А там знам, че ще ми бъдат зададени, пък дори и с ненужни вметки и коментари. И ще продължа да давам интервюта за БНР, ако продължат да ме канят.

П.С. Позволявам си да коментирам журналисти, защото виждам, че е на мода. Министърът на културата го прави всеки ден и не виждам възмутени съюзи, асоциации и репортери без граници.

Преди да стане БНР, Радиото бе БР – Българско радио. Сега май трябва да се върне старата абревиатура и да се чете Бойко Рашков…..

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html