сряда, 1 май 2024 г.

Пазят ли ваксините срещу индийския вариант на коронавируса

Още един вариант на коронавирус кара служителите на общественото здраве по целия свят да се борят да контролират разпространението му.

Делта вариантът, или индийският вариант, защото се появи за първи път в Индия, сега се е разпространил в повече от 80 страни и бързо се превръща в доминираща версия на вируса. На места като Обединеното кралство делта е детронирал силно алфа варианта, който за първи път е идентифициран в тази страна, като най-често срещаната форма на вируса, съобщава ScienceNews.

Това бързо разпространение на делта варианта принуди здравните служители да реагират. Властите в Обединеното кралство например забавиха плановете си да отворят отново страната, измествайки датата обратно към средата на юли. А здравните служители в Израел, държава, в която близо 60 процента от населението е напълно ваксинирана, възстановиха изискването си жителите да носят маски на закрито – мярка за обществено здраве, която беше отменена преди 10 дни. В САЩ места като окръг Лос Анджелис препоръчват дори ваксинираните хора все още да носят маски на закрито.

Световната здравна организация също призовава всички да продължат да носят маски, въпреки че насоките на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, според които ваксинираните хора могат да останат без маски в повечето ситуации, остават на място.

Индийският щам показва най-голямата заплаха за неваксинираните хора, сочат последните проучвания. В Съединените щати делта е отговорна за около 26,1% от случаите в цялата страна. Разпространението му се удвоява на всеки две седмици.

Стесняването на региони, които включват държави с ниски нива на ваксинация като Мисури и Уайоминг, разкрива, че делта вече причинява повечето инфекции на някои места.

На 1 юли администрацията на Байдън обяви, че екипи от експерти, оборудвани с тестови консумативи и терапевтични средства, ще бъдат изпратени в горещите точки на САЩ, за да контролират огнищата на делтата. Притеснението е още по-голямо в световен мащаб.

Само 23,4% от хората по света са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, повечето от които живеят в богати страни. По-малко от 1 на сто от хората в страните с по-ниски доходи са направили опит. Тъй като делта вариантът заема централно място сред пандемията, ето какво изследователите знаят досега.

Делта се разпространява лесно. Коронавирусът, който причинява COVID-19, все още е налице, тъй като е успял да се адаптира добре, за да се разпространи сред хората, казва Равиндра Гупта, вирусолог от Кеймбриджкия институт по терапевтична имунология и инфекциозни болести в Англия. Докато алфа вариантът е някъде около 50 процента по-заразен от предишните версии на вируса, изглежда, че делта е победил този показател.

Данни от Public Health England, британска правителствена здравна агенция, предполагат, че делтата може да бъде 60 процента по-предаваема от алфа. „Това е доста притеснително“, казва Равина Кулар, епидемиолог от UCLA и говорител на Американското общество за инфекциозни болести.

Хората, които са заразени с делта варианта, са по-склонни да предадат вируса на някой друг, може би седем до осем други.

„Хитростта“ на варианта е, че може да избегне части от имунната система. Това му дава допълнително предимство пред алфа. И когато екипът анализира група от случаи на COVID-19 при здравни работници, които са били ваксинирани с AstraZeneca в болница в Индия през април, изследователите установяват, че повечето са заразени с делта. Същото важи и за два други здравни центъра в Делхи, намек, че делта може да има по-голяма вероятност да зарази някои ваксинирани хора, наречена пробивна инфекция, отколкото варианти като алфа.

Като цяло ваксините все още си вършат работата. Дори сред заплахата от пробивни инфекции, ваксинациите все още предпазват хората от най-лошия COVID-19. Например едно предварително проучване установи, че ваксините COVID-19 изглеждат по-малко ефективни срещу делта, отколкото някои други варианти. Но два изстрела са по-добри от един. Единична доза ваксини на Pfizer или AstraZeneca е около 33% ефективна при предотвратяване на симптоматично заболяване за делта инфекции три седмици след ваксинация, съобщават изследователите.

Втора доза от ваксината с Pfizer обаче повишава ефективността до близо 88 процента срещу делта, в сравнение с 93,4 процента срещу алфа. Втора доза ваксина на AstraZeneca е около 60% ефективна, в сравнение с 66% спрямо алфа.

Защитата от хоспитализация е още по-добра, съобщават изследователите на 21 юни в отделно предварително проучване на Public Health England. Единична доза ваксина COVID-19 на Pfizer е била 94 процента ефективна при задържане на хора извън болницата след заразяване с делта, а една доза AstraZeneca е била 71 процента ефективна. Две дози увеличиха тези числа съответно до 96 и 92 процента.

Все още няма много информация за делтата и ефективността на ваксините като Johnson & Johnson. Един знак на надежда: предварително проучване, публикувано на 1 юли на medRxiv.org, предполага, че антителата, предизвикани от тази ваксина, все още разпознават варианта.

Ключовият момент обаче е, че колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-малка е вероятността делтата да създаде проблеми в общността. Но ваксините не защитават всички еднакво. Добрата новина е, че младите, относително здрави хора, които са ваксинирани, вероятно ще бъдат добре. Не всички индивиди имат еднакво ниво на защита срещу ваксините. Нещо повече, децата под 12 години все още не отговарят на условията за ваксинация.

Какво предстои? Времето за планиране на бъдещето на ваксините на фона на разпространението на нови варианти, които евентуално могат да избегнат имунната система много по-ефективно, отколкото делта или други настоящи форми на вируса, може вече да е тук. Но това няма да е краят на пътя.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html