вторник, 30 април 2024 г.

Наистина ли министър Кирил Петков е завършил Харвард?

Икономическият министър Кирил Петков е сред най-активните и разпознаваеми лица на служебния кабинет, назначен от Румен Радев. Мнозина смятат, че той не само ще намери място и в следващото правителство, но дори ще бъде и министър-председател. Неслучайно един от лидерите на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов го определи за един от най-успешните министри в този кабинет, заедно с този на финансите Асен Василев. Биографията на Кирил Петков е изключително впечатляваща – завършил във Ванкувър и магистратура в Харвард. Работил е за една от най-богатите компании в света, заедно с баща си организира спасителната операция за алпиниста Боян Петров.

В необятният свят на интернет обаче се откриват страници, които хвърлят известни съмнения дали наистина Кирил Петков е учил в Харвард и ако да, какво точно? Антропологът Светослав Стамов разкрива, че социалната мрежа Рисърч Гейт е само за хора на науката и Кирил Петков има свой профил в нея. Ако човек успее да проникне в него, ще остане с впечатлението, че Петков или не е икономист по образование, или е направил сериозна грешка. В нея той се представя за… експерт по микробиология. Като месторабота е посочил Kiril Petkov’s lab, Harvard University. Когато се влезе в този линк, става ясно, че това е лаборатория по… средновековна история на Средиземноморието! В тази лаборатория той води курс „Модерност и Трансформация на Средиземноморието” 1400-1700 г.” , което е един малко странен курс за микробиолог, да не говорим за икономист. Колегите на Петков са театрали и специалисти по драма. Какво общо имат те с икономиката и бизнеса, не става ясно.

Рисърч Гейт

Още по-интересно става, когато се влезе в страницата за контакти. Там пише следното: „Кирил Петков, Директор на проекта, Университета Сейнт Джон, продължителност на проекта 2018 – февруари 2021; „на следващата страница обаче четем следното „За контакт се обърнете към Kiril.petkov от uwrf.edu”. Когато обаче се „обърна за контакт” към горния адрес, на снимка излиза напълно непознат човек, непозната снимка и непозната биография. Само името е същото – Кирил Петков. Действително има такъв Кирил Петков, но това не е министърът на икономиката ни. А кой всъщност ни е министър, един Господ знае!

Ученият Кирил Петков

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html