сряда, 1 май 2024 г.

Вальо Михов за Бербатов и БФС: Едно е да искаш, друго е да можеш

Българският футбол не върви на автопилот, а проблемите на терена идват от липса на качествени футболисти и треньори, които да са добре мотивирани да откриват млади таланти. Това смята членът на Изпълнителния комитет към БФС и бивш президент на централата (1993-1994 г.) Валентин Михов. В студиото на „Тази сутрин“ той заяви, че кандидатът за шеф на централата Димитър Бербатов и бившите му съотборници в националния тим Стилиян Петров и Мартин Петров тепърва трябва да доказват, че са способни да се справят с предизвикателствата на управлението.

„Често казвам, че ние сме „изборджийска нация“. Много обичаме избори. Дойдат ли, почва се едно… Тук трябва да има конкуренция в моженето. Трябват ни личности, управленци, които да докажат кой какво може. Дай боже, тази България да я видим обединена не само във футбола. Трагедията настъпва. Едва ли хората ще мислят за футбол при това парно. То рефлектира в цените и в други неща“, категоричен беше Михов и добави: „Стилиян Петров не е в България, Мартин Петров е едно прекрасно момче. Към тях съм с най-добри чувства. Едно е да искаш, друго е да можеш. Те трябва да се доказват. Кандидатстваш, отиваш на конгрес, правиш нещо – стратегия, изказваш си своето мнение, перспективата за 3-5 години, отбора, с който ще работиш. Когато управляваш, трябва да имаш хора, които да те допълват. Няма специалист по всичко“.
Михов вижда проблем в липсата на качествени треньори в детско-юношеските школи. Той допълни, че трябва да се обърне по-голямо внимание на наставниците извън София, за да се повторят отново успехите на тима от началото на 90-те години на ХХ век.

„Тогава имаше все още поколение, което беше създадено от можещи треньори. Провинцията бълваше таланти. Ние ги загубихме. Загубихме тези, които създават продукт. Ицо Стоичков са го създали трима треньори. И Наско Сираков, и Красимир Балъков, и Любослав Пенев, и Емил Костадинов. Къде са сега треньорите, които създават? Едно време се бориха и имаше хора, които се радваха на това, което произвеждат, създават, творят“, каза Михов. Според него в момента сме малко в безвъздушно пространство. Нямаме поколение, нямаме това, с което да бъдем равностойни. Дават момчетата каквото имат. Ние даваме всичко от себе си. Какво повече да направим? Който и треньор да дойде в момента, с това, което имаме… В един отбор, в един театър, в един спектакъл, когато главният герой не е добър актьор, публиката няма да дойде. Имаме таланти. Във всяко едно поколение, не само във футбола, не само в спорта. България бълва от таланти във всяка посока“.
Бившият президент на БФС е оптимист за бъдещето на „Левски“ въпреки тежката финансова ситуация при „сините“. „Левски“ трябва да го има и винаги ще го има. Искам да благодаря на тези хора, които останаха и все още дават пари за българския спорт и футбол. „Левски“ трябва да гледат в перспектива, ще се оправи. Няма да има последствия“, категоричен е Михов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html