сряда, 1 май 2024 г.

Това ли ще бъде най-успешното европейско за Англия?

Англия е в екстаз! Националният отбор се справи с Украйна (4:0) и на 7 юли ще се изправи срещу Дания в полуфинал на легендарния „Уембли“. В началото на турнира отборът на Гарет Саутгейт бе силно критикуван както у дома, така и от чуждите медии, но с прагматичен стил стигна до Топ 4. Не е за вярване, но „трите лъва“ не са стигали толкова напред от 25 години.

Англия има трудна история в континенталните турнири – стига до полуфиналите през 1996 г. и печели бронз през 1968 г. – след загуба от Югославия (0:1) и победа над СССР (2:0) в мача за третото място.
На европейските през 1980, 1988 и 1992 г. британците неизменно отпадат в груповата фаза. На домашното Евро 1996 тимът стига полуфинал, където е спрян от Германия след дузпи. Последната е пропусната от настоящия селекционер Гарет Саутгейт. „Когато изпуснах, първата ми мисъл беше за моите съотборници. Това беше страхотен шанс да спечелим нещо. Играехме от 20 години, но първото нещо, което хората мислят за отбора, е пичът, който е пропуснал тази дузпа. Това е малко разочароващо. Някои хора все още ми го казват на улицата“, признава Саутгейт в интервю за FourFourTwo през 2012 г.

През последните 25 години Гърция, Уелс, Чехия, Турция и Русия стигнаха до полуфиналите на европейското, но не и Англия. Но сега сякаш се отваря шанс. Евро 2020 е почти като домакински турнир за Стърлинг и компания – три мача от груповата фаза и 1/8-финал срещу Германия – всичките на „Уембли“. Украйна беше разбита в Рим и сега Англия се връща у дома…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html