сряда, 1 май 2024 г.

Изкарват армията, за да храни британците

Да бъде повикана армията на помощ за снабдяване на супермаркетите със стоки, искат превозвачите във Великобритания, които изпитват остър недостиг на шофьори. Причината е, че след Брекзит и COVID-19 от страната си тръгнаха много работници, предимно от Източна Европа, съобщава вестник „Индипендънт“, цитиран от БНР.

сн. Блумбърг

Вече дни наред фирми, които извършват превозите на хранителни стоки, буквално бомбардират правителството с искания да помогне за решаването на проблема, тъй като се смята, че има недостиг от поне 60 000 шофьори на тежкотоварни камиони.

Въпросът бе повдигнат дори в Камарата на общините, но премиерът Борис Джонсън не му обърна особено внимание и не коментира искането да бъде облекчен имиграционния режим, за да могат повече европейки граждани да запълнят овакантените места. Добре известно е, че основна част от шофьорите са българи и румънци.

„Индипендънт“ пише, че е научил, че на извънредна среща на представители на превозвачите със служители от Министерството на околната среда, храните и селското стопанство е бил отправен призив на помощ да се притече армията, защото положението е критично и супермаркетите ги очакват празни рафтове.

Премиерът вече бе предупреден от Асоциацията на тежкотоварните превозвачи, че след Брекзит чужденците шофьори са несигурни за правата си за работа и че е добре шофьорите да бъдат включени в списъка на правителството с дефицитни професии, което да улесни постъпването им на работа.

Говорител на Министерството на отбраната заяви междувременно, че не е получавано официално искане за помощ от армията, а говорител на правителството посочи, че няма планове да бъдат използвани войници в този сценарий.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html