понеделник, 29 април 2024 г.

Преди 84 години Амелия Еърхарт изчезва, загадката остава

 

„Най-трудното е решението да действаш, а останалото е просто упоритост. Страховете са хартиени тигри. Можете да направите всичко, което решите да направите.“ Това са думи на легендарната авиаторка Амелия Еърхарт, които с целия си живот доказва.

На 2 юли 1937г. Амелия Еърхарт тръгна към една от спирките на своето околосветско пътешествие остров Хауланд в Тихия океан и изчезва безследно завинаги. Точно преди 84 години. Нейното загадъчно изчезване продължава да интригува хората.

Тя е първата жена, която прелита сама Атлантическия океан през 1932 г. Полетът е 14 часа и 56 минути в силни ветрове и тежки метеорологични условия. Оставали са й малко над 1000 мили, за да завърши околосветското си пътешествие.

До ден-днешен нейната съдба остава напълно неизвестна. Издирването продължава години и струва над 2 млн. долара. Какво се е случило, остава загадка.

Ето малка част от най-популярните теории:

Горивото на самолета свършва и той пада в океана

Много експерти смятат, че самолетът на Амелия никога не каца на остров Хауланд, защото горивото му свършва и той пада в океана. Околосветското й пътешествие започва от Оукланд, Калифорния на 21.05.1937 година и на 29.06 тя и навигаторът Фред Нунан достигат до Нова Гвинея. Няколко дни по-късно двамата правят непрекъснато пътуване от 2556 мили до остров Хауланд, където смятат да заредят и да отпътуват за Хавай и след това към Калифорния.

На 2.07 в 6:14 часа Еърхарт и Нунан осъществяват радиовръзка с кораба „Итаска” и тя съобщава, че са само на 200 мили разстояние от крайната си точка, но горивото им свършва, а те не виждат земя. Връзката между самолета и кораба е слаба и Еърхарт не успява да чуе добре отговорите от „Итаска”. Амелия и Нунан се свързват още няколко пъти с кораба, като последната им комуникация е в 8:43 часа, след което губят всякакъв контакт.

Днес много експерти, включително и представители от правителството смятат, че самолетът е паднал в Тихия океан, при което загиват както Еърхарт, така и Нунан. Те са обявени за „изчезнали в океана“ след извършени мащабни издирвания, в които участие вземат 4000 души, 9 плавателни съда и 66 самолета.

Еърхарт е шпионин и не умира при пътуването, а се укрива до края на живота си

В книгата си от 2016 година „Амелия Еърхард: Отвъд смъртта“ (Amelia Earhart: Beyond the Grav авторът Уилям Джеймсън споделя теория, според която Еърхарт не е била просто пилот. Тя е била и шпионин, нает от президента Франклин Рузвелт с цел да наблюдава японските военни действия на Маршаловите острови. Джеймсън смята, че планът не е провървял, че японците забелязват шпионина, след което самолетът й или се разбива на островите или Еърхарт е извършила принудително кацане.

Според историята, Еърхарт е задържана като пленница в продължение на няколко години, но Рузвелт не съобщава нищо за това, защото не иска да признае пред обществото, че е наел най-популярната жена пилот за такава мисия. Джеймсън споделя, че е интервюирал племенник на бивш военен, заемащ висок чин, който казва, че само високопоставени лица са знаели, че Еърхарт е взела участие в шпионска мисия. Според теорията Амелия е освободена през 1945 година, връща се в Америка и променя името си на Айрин Крейгмил Болам. Умира през 1982 година.

Еърхарт е заловена от японците и умира като пленница

Някои твърдят, че японците залавят Еърхарт и Нунан като шпиони. В крайна сметка двамата умират като пленници. Няколко книги подкрепят тази теория, включително и „Издирването на Амелия Еърхарт“ (Тhe Search of Amelia Earhart) на Горнър. Според него няколко местни жители са споделили, че са станали свидетели на кацането на самолета на Амелия.

През 2009 година Уоли Еърхарт – четвърти братовчед на Амелия потвърждава тези твърдения. Той казва, че Амелия умира от дизентерия, а Нунан е обезглавен от японците. Уоли обаче отказва да посочи източниците си. Наскоро Parker Hannafin Corporation финансира издирване на Маршаловите острови, при което е намерено парче метал, за което се вярва, че е част от самолета на Еърхарт. Резултатите от експедицията не са обявени публично.

Делото на тази смела жена продължава да интригува хората по целия свят и естествено става обект на много спекулации и конспиративни теории.

Докато обстоятелствата на смъртта й никога не могат да бъдат изяснени докрай, наследството от нейния живот е ясно: Еърхарт променя границите на възможното и преследва мечтите си.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html