сряда, 1 май 2024 г.

Китай започва да следи зорко опасните космически боклуци

Космически отпадъци около Земята

Китайската академия на науките изгражда система от телескопи, които ще следят траекторията на опасните космически боклуци в средната и високата околоземна орбита, предаде БТА, цитирайки ТАСС.
Проектът ще бъде завършен през 2023 г. Телескопите се намират на 3800 метра надморска височина в северозападната провинция Цинхай.
Те ще могат да откриват малки отломки от космически кораби, да установяват орбитата и движението им. Тази информация ще помогне да се предотвратят опасности, които отломките представляват за космическите кораби.
Системата от телескопи ще бъде изградена в индустриален парк в Цинхай, който е планирано да стане най-големият комплекс в Китай за космическо наблюдение, предава БТА.
Пекин активно развива националната си космическа програма, като разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни сателити, както и технологии за изследване на Луната.
Китайските учени работят също по проекти за изследване на астероиди и на Марс.

Космическите отпадъци (също космически отломки), познати още като космически боклук, са елементи от нефункциониращи обекти. Те обикалят в орбита около Земята и включват неактивни сателити, изхвърлени ракетни степени и части от минали космически мисии. Космическите отпадъци са сериозен проблем, тъй като са концентрирани в зоната, където орбитират спътниците и другите функциониращи космически апарати. Съвпадение на орбитите на работещ апарат с отломка може да доведе до сблъсък и повреда.

Към 2009 г. броят на останките, по-големи от 5 cm, е 19 000. Космическите останки в орбита до 2000 km и размер над 1 cm наброяват около 300 000. За сравнение Международната космическа станция е разположена на 300 – 400 km над Земята.

Ефективни мерки за защита от обектите на космическия боклук с напречен размер над 1 cm (на ниски и средни орбити) практически няма.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html