сряда, 1 май 2024 г.

Учени са на крачка да предупреждават за предстоящи вулканични изригвания

Вулканът Сакураджима изригва

Като един от най-активните вулкани в Япония, Сакураджима често заслепява с грандиозни изригвания и вулканични мълнии на фона на забулено с пепел небе. Но вулканът може да произведе и много по-малки, невидими изблици на електрическа активност, които за учените бяха мистерия.

Сега анализ на 97 експлозии в Сакураджима от юни 2015 г. помага да се покаже кога изригванията предизвикват видими удари на мълния и кога произвеждат загадъчни, невиждани приливи на електрическа активност, съобщава ScienceNews.

Тези невидими изблици, наречени изпускателни отвори, се случват в началото на изригванията, което може да позволи на учените да измислят начини да ги използват, за да предупреждават за предстоящи експлозии.

Експериментите показват, че не можете да получите мълния без известно количество пепел в системата. Така че, ако виждате вулканична мълния, можете да бъдете доста уверени да кажете, че изригването има пепел.

Вентилационните разряди, от друга страна, са относително новооткрити изблици на електрическа активност, които произвеждат непрекъснат, високочестотен сигнал за секунди – цяла вечност в сравнение с мълния. Тези изхвърляния могат да бъдат измерени с помощта на специализирано оборудване.

Изпусканията през вентилационните отвори обаче се случват само когато богатите на пепел шлейфове с вулканична мълния се изстрелват в небето със скорости, по-големи от около 55 километра в секунда.

Електрическата активност сигнализира за богат на пепел шлейф независимо от времето, а изпусканията на отдушниците осигуряват мярка за интензивността на изригването, което може да помогне на обсерваториите да моделират къде може да отиде шлейфът.

Това дава големи надежди. Изхвърлянето на мълнии може в крайна сметка да предостави и ранни предупреждения, особено преди по-големи изригвания, богати на пепел.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html