сряда, 1 май 2024 г.

Министър Кацаров обяви готовност за борба с трета вълна от КОВИД-19

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров е готов с цялостен план за „следващата очаквана вълна от КОВИД-19“. Това ще стане в понеделник или вторник, обяви той след представянето на Анализа на здравното обслужване на населението в условията на пандемия.

Освен план срещу пандемията той обеща да представи „още много неща“ –  инвестиции, кое се затваря, как участва болничната и извънболничната помощ в борбата с пандемията.

„Вземам предвид и анализите, които току-що чухте. Смисълът на това е допуснатите грешки, коствали живота на 100 хил. души, да не се повтарят. Ще стъпим на този анaлиз“, каза още д-р Стойчо Кацаров.

„Работим максимално интензивно. Това, което можем, ще го направим. Това, което не можем, няма да го направим“, посочи д-р Стойчо Кацаров.

Не може да си изпълнителен директор и да имаш трудов договор за изпълнител в същото лечебно заведение, коментира Кацаров темата за образуваното производство от КПКОНПИ за конфликт на интереси по отношение на изпълнителния директор и член на борда на УМБАЛ „Александровска“ Димитър Буланов.

„Информацията, която получих от моя заместник, е, че той е бил независим изпълнителен директор и едновременно е имал договор за изпълнение в болницата, а след това независим член на директорите. Не може да си независим член и да работиш в лечебното заведение, както и не може да си изпълнителен директор и да имаш трудов договор за изпълнител в същото лечебно заведение. Нека оставим Комисията да провери нещата“, допълни Кацаров.

„От вчера в сила е нова заповед, която ни дава предвидимост. Разделили сме страните по зелена, оранжева и червена зона и на базата на данните, които се публикуват за заболеваемостта в съответните държави ще се определя кой да влиза в страната“, посочи Кацаров.

„Няма да се вземат решения по телевизията или на някакво друго място. Заповедта е в сила от вчера и разделя страните на три групи в зависимост от показателите на отделните страни на 14-дневна база на заболеваемостта. Когато страна попадне в червената зона, се прави изменение в списъка и се спира влизането на хора от тези страни. Това изменение се прави веднъж седмично. При следващата проверка, ако попаднат в списъка, от понеделник хора от тези страни няма да влизат у нас. Няма приумици, първата ни грижа е да защитим нашите хора. Не можем да забраним на българските граждани да влизат в страната. Това е само за чужденците“, заяви той.

Той оцени досегашното управление на кризата от пандемията като „безобразно лошо“.

По темата ще бъдат ли необходими бустер дози за вече ваксинираните лица, министърът посочи, че не е специалист имунолог или вирусолог и трябва да се оставят експертите да говорят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html