петък, 3 май 2024 г.

Изборите могат да се хакнат за 7 минути

Задълбочена статия на „Politico“ още през 2016 г. разяснява как само за 7 минути може да се хакнат изборите. От нея става ясно, че се „намираме в сблъсък между технологията, която използваме в изборната администрация, и все по-честата реалност на политически мотивирани кибератаки на държавно ниво“, пише tribune.bg.

Снимка tribune.bg

Изследователската група в Принстън е посочила, че в контекста на днешните киберреалности, машините, които американците използват да гласуват на избори, са много по-слабо защитени например от айфоните, които използват в същото време за навигация. Като подчертават, че става дума за държава с огромни ресурси и способности в сферата на киберсигурността.

Задава се и въпросът – ползваме ли онлайн банкиране, правим си онлайн поръчки, а хора, които прекарват значителна част от своето ежедневие в мрежата, се чудят защо не може и да се гласува с електронни устройства. Проф. Апел казва кратко: защото това е катастрофа. Когато съвременните технологии се намесят в основния демократичен процес, определящ дневния ред на държавата, реалността е друга.

„Всеки може да хакне. Руснаците, Северна Корея, всеки, който пожелае“.

Разбира се, човек понякога няма и пряката необходимост да хаква машини за гласуване, за да създаде хаос в държава, базираща управленската си система на представителна демокрация. Достатъчно е просто да хакне нещо по електроразпределението и да остави пет области без ток. Като това изобщо не е конспиративен сценарий.

Групата, правила експеримента, има просто послание: мобилните телефони са много по-сигурни от машините за гласуване, като има безброй начини гласовете, натиснати на машината, да бъдат хакнати.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html