събота, 4 май 2024 г.

Доклад на ООН: Руски военни са отговорни за убийства, насилие и грабежи в ЦАР

Руските военни инструктори и подкрепяните от тях въоръжени сили на Централноафриканската република (ЦАР) са извършвали убийства и грабежи и са използвали прекомерна сила срещу цивилни. Това се посочва в доклад на Организацията на обединените нации (ООН), цитиран от световните агенции.

В документа се посочва също, че военните на Русия и ЦАР са участвали в окупации на училища и са ограбвали хуманитарни организации. Експертите на ООН са получили „многобройни сигнали за безразборни убийства на невъоръжени цивилни от руските инструктори“.

Москва отрича твърденията в доклада, внесен в Съвета за сигурност на ООН и получен от няколко световни новинарски агенции. „Руските военни съветници не биха могли и не са участвали в убийства и грабежи“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който определи доклада като „поредната лъжа“.

Руските военни в ЦАР помагат на президента Фостен-Арканж Туадера да задържи властта и да се бори срещу бунтовнически групировки. Москва твърди, че е изпратила 532 „инструктори“ в ЦАР, които не участват в никакви сражения.

Докладът на ООН обаче цитира свидетелства, че руските представители активно са участвали във военните действия и дори са предвождали войниците от армията на ЦАР. Освен това в доклада се посочва, че руските представители са много повече от официално обявеното – между 800 и 2100.

Правителството в ЦАР нарича руснаците „военнослужещи“, докато Москва ги нарича „инструктори“. Свидетели и редица неправителствени организации твърдят, че става дума за бойци на частната армия „Вагнер“, контролирана от „готвача на Путин“ Евгений Пригожин.

Преди месец френският държавен глава Еманюел Макрон каза в интервю, че президентът на Централноафриканската република Фостен-Арканж Туадера е „заложник на групата Вагнер“, която „превзема мините, а заедно с тях – и политическата система“ в страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html