събота, 4 май 2024 г.

Пеканов реже парите за столицата, Фандъкова: София не моли за милостиня

Намаляват средствата от Плана за възстановяване и устойчивост за столицата, но няма да бъде застрашен следващият етап от метрото. Сумата на орязването ще бъде около 200 млн. лева. Това стана ясно по време на работна среща в Министерския съвет с кмета на София Йорданка Фандъкова и вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов, съобщават от правителствената информационна служба.

Атанас Пеканов, кадър бТВ

„За пореден път заявявам категорично, че логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени“, заяви Пеканов.

Заявих ясно, че София не моли за милостиня с това, че настоявам метрото да бъде включено в Плана с финансиране от 360 млн. лв. София има пълна готовност да започне строителството още тази есен и да осигури над 50% съфинансиране. Това като „малък“ щрих са 400 млн. лв. собствено финансиране от общината, с което отговаряме на твърденията, че София не финансира проектите си и няма собствена финансова политика. Исканията на вицепремиера Пеканов за драстично увеличение на данъците на софиянци, няма да коментирам“, категорична бе  кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Днес получих уверения от министър-председателя г-н Янев, че проектът за двете разширения на метрото – през „Подуяне“ и през „Гео Милев“, „Слатина“ и до бул. „Цариградско шосе“ – ще останат в плана за възстановяване. Вероятно с „малко“ намалени средства. На този етап е трудно да дам отговор на въпроса какво е „малко“ и какво е „голямо“ за екипа, който отговаря за плана. Преди малко от кабинета разпространиха позиция, че е „нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лв.“ за София“, написа още Фандъкова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html