събота, 4 май 2024 г.

Започнаха военните учения на НАТО и съюзници в Черно море

В Черно море започнаха годишните военни учения See Breeze 2021. Те  се организират съвместно от въоръжените сили на Украйна и САЩ. Тази година за първи път в историята на маневрите участват военнослужещи от рекордните 32 държави от шест континента, включително и България, се казва в официалното съобщение на Шести американки флот, който е съорганизатор на ученията, цитирано от armymedia.

Снимка Интернет

През следващите две седмици украинският бряг ще се превърне в огромен полигон. На него близо 5 хиляди военнослужещи, с 32 кораба, 42 самолета, както и 18 екипа за провеждането на специализирани операции ще отработват различни сценарии за подобряването на оперативната съвместимост на силите.

Наред с воденето на военни действия по въздух, вода и суша, в тренировките ще се разиграват още сценарии за воденето на борба срещу подводници, както и провеждането на спасителни и издирвателни операции в открито море.

Тази година ученията See Breeze се провеждат на фона на все по-обтегнатите отношения между НАТО и Русия.   Москва вече заяви, че подобни маневри са провокация, която може да доведе до нежелани инциденти в района на Черно море. Припомняме, че подобна вероятност се появи миналата седмица между военноморските сили на Великобритания и Русия край брегове на Кримския полуостров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html