събота, 4 май 2024 г.

Уволнена шефка хвърли обвинения към земеделския министър

Снежина Динева, сн. agri.bg

Единствено министърът носи отговорност за блокирането на държавната фирма „Напоителни системи“, заяви пред БНР уволнената председателка на Съвета на директорите на дружеството Снежина Динева, която отрича обвиненията и се заканва да съди служебния министър на земеделието Христо Бозуков.

Според Динева освободени за злоупотреби от предишното ръководство лица са подавали сигнали до Бозуков. „Отговорността на министъра и на цялата администрация беше да се проверят тези твърдения, да се видят фактите и доказателствата. Според мен е редно да се изслуша и другата страна“, каза Динева.

„Пресконференцията, която беше дадена от министъра, беше поредният опит да се прехвърли отговорността, която носи той и назначените от него хора. Наистина към момента дружеството е блокирано, това е вследствие на незаконосъобразните действия по освобождаване на Управителния съвет. Не беше спазен Законът за публичните предприятия“, коментира Снежина Динева.

Тя поясни, че Сметната палата е направила одит в дружеството за двугодишен период, но все още няма готов доклад, от което следва, че твърденията на министър Бозуков неотдавна в ефира на БНР са „голословни“. „Имам отговор, официален, от Сметна палата, че такъв доклад все още не е изготвен.“ Динева допълни, че „за щастие“ докладът ще бъде публичен на сайта на Сметната палата.

Във вътрешния одит за оптимизиране на работата на дружеството има само 3 препоръки и „няма никакви от тези изнесени от министъра санкции или нарушения, които да са описани“, подчерта още Снежина Динева.

Относно огласената информация за превеждани пари между различни клонове на компанията, без да бъде уведомявано централното ръководство, Динева уточни, че след нейното освобождаване „някои от клоновете са превели на друг клон по вътрешни разчети задължения“.

Управителите на клоновете имат право по Правилника за дейността на „Напоителни системи“, когато е налице заплаха от запориране на сметки на дружеството и завеждане на изпълнителни дела от външни контрагенти, на които се дължат средства, да преведат суми по вътрешни разчети и това не е прецедент, изтъкна Снежина Динева.

Запитана има ли информация, че се намалява делът на средствата за „Напоителни системи“ в Плана за възстановяване, Снежина Динева отбеляза: „Над 30% са орязани по искане на министъра на земеделието от новия назначен УС на „Напоителни системи“. Управителите на клонове са потвърдили, че искат да останат обекти, които са в проекта на „Напоителни системи“. Този проект беше изработен от мен и моя екип в рамките на 1 година време и беше съгласуван с Европейската комисия. Той вече „светеше“ в зелено“.

Динева попита ако сега се случи някакво бедствено положение, кой ще носи отговорността.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html