събота, 4 май 2024 г.

Строителните предприемачи подкрепиха строежа на „Златен век“

Строящата се сграда „Златен век“, кадър бТВ Архив

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) изрази в отворено писмо до медиите силното си притеснение от продължаващото напрежение около проекта за строежа на сградата „Златен век“ на фирма „Артекс“. По думите им казусът показва, че липсва единност в държавните правила.

От Асоциацията считат, че е недопустимо за един и същи обект да има нееднозначни решения и отново настояват за опростяване на нормативната база, за да има повече прозрачност и по-малко субективно тълкувание.

Ето цялото писмо на Националната асоциация на строителните предприемачи:

„Ние, членовете на НАСП, изразяваме силното си притеснение от продължаващото напрежение около проекта „Златен век“. След окончателното решение на Върховния административен съд за отмяна на забраната за изграждане, ДНСК спира строителството на обекта с мотив, че разрешителното за строеж е изтекло и то през времето, в което същият орган е спрял строителството. Всичко това показва, че липсва единност в държавните правила и политическият популизъм е над закона. А всички знаем, че общество без върховенство на закона не може да съществува.

Крайният продукт на строителния бизнес е видим за всички – за институциите, хората, обществото като цяло. Затова считаме за недопустимо за един и същи обект да има нееднозначни решения. Ако един проект не отговаря на всички изисквания, то следва той да не бъде одобрен и да бъдат предприети мерки много по-рано. А не решенията да идват след като е изготвен план, направени са огромни инвестиции и тече реалното му изпълнение.

Ако няма ясни и прости правила в строителния бизнес, как може да има има предвидимост и реално планиране на процесите?

Как се калкулира рискът от неправомерно спиране на строителството?

И кой ще плати щетите за обществото?

Това за нас са важните въпроси, които ще определят бъдещето на сектора. За съжаление, практиката досега доказва колко лошо работи нормативната база в областта на строителството. Три години не са достатъчни за постигане на окончателно решение по конкретен казус. Основният закон в сектора, ЗУТ, е променян над 80 пъти. Ние от НАСП неколкократно сме настоявали за опростяване на нормативната база, за да има повече прозрачност и по-малко субективно тълкувание. Така обществото няма да бъде въвличано в подобни скандали и няма да губи ресурс в сложни и нерационални казуси. Всеки гражданин, строител или предприемач ще знае какво, къде и как може да се строи. Строителният бранш ще може да се фокусира върху основната си дейност – да създава продукт от обществена значимост, да внася приходи в държавния бюджет и да създава работни места.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html