събота, 4 май 2024 г.

Ново проучване: Как да се спре биологичният часовник на клетката?

 

С напредване на възрастта хората стареят, както и всички наши клетки. Но защо нашето потомство не наследява тези промени, е загадка.

„Когато сте родени, не наследявате възрастта на родителите си“, казва Юкико Ямашита, биолог в Масачузетския технологичен институт, който изучава безсмъртието на зародишните клетки като яйца или сперматозоиди.

Преди експерти смятаха, че зародишните линии може да са неостаряващи – някак защитени, извън течението на времето. Но проучванията показват признаци на стареене в яйцеклетките и сперматозоидите, опровергавайки тази идея. Така че изследователите предполагат, че зародишните клетки вместо това могат да възстановят възрастта си веднага след зачеването.

В ново проучване учените описват доказателства, които подкрепят тази хипотеза за подмладяване. Както мишката, така и човешката зародишна линия изглежда възстановяват биологичната си възраст в ранните етапи от развитието на ембриона. Периодът на подмладяване настъпва, след като ембрионът се е прикрепил към матката, преди да започва да расте, в най-младата си биологична възраст, наречена „нулева земя“, съобщават изследователи в Science Advances.

Разбирането на зародишните линии на обратното стареене би могло да помогне на изследователите да разработят лечения за свързани с възрастта заболявания, като артрит или Паркинсон, казва Виторио Себастиано, биолог за развитие в Медицинския факултет на Станфордския университет.

При такива заболявания някои клетки могат да станат нефункционални поради увреждане. Нулирането на възрастта на тези клетки може да им попречи да създават проблеми.

Възможно е този период на подмладяване „да може да се използва да насърчи подобни процеси на подмладяване в нормалните клетки“, казва Себастиано. Вадим Гладишев, биохимик и генетик, който изучава стареенето в Харвардското медицинско училище и Brigham and Women’s Hospital в Бостън, и негови колеги използваха молекулярни часовници, за да предскажат приблизителната възраст на миши ембриони в ранните етапи на развитие.

Екипът учени установява, че възрастта на миши ембриони остава постоянна по време на първите етапи на клетъчното делене непосредствено след оплождането. Но към около 6,5 до 7,5 дни в развитието, след като ембрионът се прикрепи към матката, средната биологична възраст на ембрионите се понижава – знак, че клетките са подложени на някакъв вид подмладяване.

Изследването на човешки ембриони на най-ранните етапи от развитието е забранено, така че подобни данни за хората не са били налични, казва Гладишев. Но някои човешки ембриони, които са били малко по-напред в развитието си от ембрионите на мишките, не стареят веднага, което е намек, че подобен процес се случва и при хората.

Проучването е първа стъпка и „поставя повече въпроси, отколкото отговори“, казва Себастиано, „което е страхотно“. Някои от тези въпроси: Какъв механизъм тласка клетките да възстановят възрастта си? Има ли специфични гени, които движат процеса? Всички живи същества подмладяват ли се по този начин?

 

На снимката: Илюстрация на човешка яйцеклетка, заобиколено от сперматозоиди

Science Photo Library

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html