събота, 4 май 2024 г.

Националките ни по борба са първи отборно на турнир в Истанбул

Още два медала и общо 7 спечелиха националите ни по борба в 49-то издание на турнира „Яшар Догу“ в Истанбул.
В последния ден на надпреварата Биляна Дудова ликува с титла в категория до 57 кг, като четвърто поредно състезание на даде точка на съперничките си, а на финала победи германка Елена Бругер с 4:0. Това бе втори успех на еврошампионката от 2021-а над същата противничка. Двете се срещаха още на старта в групата, като тогава българката се наложи с 10:0. Дудова записа още успех над казахстанката Емма Тиссина – 5:0 и тунизийката Сивар Боусета, която е с квота за олимпиадата, с 6:0. Другата ни финалистка днес Мими Христова се окичи със сребро в категория до 68 кг, след като отстъпи на Оливия ди Бакко (Кан) с 2:5. Преди това титли взеха Миглена Селишка (50), Евелина Николова (59), Тайбе Юсеин (62) и София Георгиева (65). Така жените завършиха на първо място в отборното класиране, следвани от тима на домакините и Казахстан. При мъжете в свободния стил Георги Вангелов (57) загуби на старта от иранец, но след това се реваншира с успех в репешажите, а за бронза категорично се пребори с представител на Грузия -11:1. Микай Наим (57) и Октай Хасан (79) не успяха да стигнат до отличията. Турнирът бе и последна проверка за националите преди олимпийските игри Токио 2020.

Петима българи пък излизат днес в първия ден на европейското за юноши в Дортмунд. В кат. до 57 кг на свободния стил Мариян Недялков очаква победителя от двубоя между швейцарец и представител а домакините. При 65-килограмовите Стилиян Илиев започва с Кристиян Крупински (Пол). В кат. до 70 кг Иван Стоянов ще има за съперник руснака Абдулкерим Абдулаев, а Петър Михов започва с молдовеца Лилиян Балан. При 97-килограмовите Магриот Маринов излиза срещу Вилиус Микалаускас (Лит). Двубоите започва от 12,30 ч българско време.
В навечерието на шампионата германецът Карл-Мартин Дитман бе избран за президент на Европейската федерация по борба и така замени на поста българина Цено Ценов, който почина през 2020 на 79-годишна възраст.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html