петък, 3 май 2024 г.

Има ли българска връзка в експлозиите на военни складове в Сърбия?

 

Съмнения за палеж в завода в Чачак: Вучич се опасява, че взривовете не са  случайни - bTV Новините

Има ли българска, руска и украинска връзка във взривовете на бойни снаряди в завода в град Чачак, Сърбия? Това пита чешкото издание „Часопис“, което прави собствено разследване и анализиране на случилото се преди около две седмици. В момента ситуацията в завода в Чачак е спокойна, но ръководството на компанията е препоръчала на персонала да не идва на работа, а да си стои вкъщи.

По време на пожара са евакуирани над 150 семейства. Най–фрапиращото е, че вторите взривове в Чачак са прозвучали 16 дни след първите. Жителите на града уверяват, че те са били по-силни от първите, основите на къщите в околността са „танцували“ като при силно земетресение. Щетите до момента се оценяват на 2 милиона евро, за щастие няма ранени или загинали хора.

Разследването на експлозиите върви в момента, но вече се очертават две основни версии. Първата е катастрофалното състояние на сръбския военно-промишлен комплекс. Сръбската агенция Фоннет цитира изявление на профсъюзни лидери, които искат незабавно спиране на производството на боеприпаси, „за да се запази здравето и живота на работниците“. Те обвиняват изцяло държавата и жадните частни предприемачи, които се стремят да изстискат печалба от всичко и да откраднат, каквото могат. Според статистиката, само в завода в Чачак, при сегашното ръководство, са загинали 20 човека при различни аварийни ситуации.

Втората версия бе лансирана от сръбския военен експерт Влад Радулович в интервю за чешкото издание. „Има много неясноти около този инцидент – твърди Радулович. – Някои твърдят, че четири дни преди експлозиите, в района на завода са забелязани съмнителни лица. Центърът на взривовете е в част от завода, където дори няма електричество. Удивително е, че взривовете са в разстояние на десетки дни, но l склад, принадлежащ на една и съща компания.“

Според Радулович в склада е имало прекалено много оръжия, много повече от позволеното. А на много от оръжията е изтекъл срокът на годност. Според него в този инцидент става въпрос за саботаж. И тук Радулович намесва името на България. „Има много опасни сведения, че взривовете  в Чачак имат връзка с експлозиите в Чехия и тези в България преди няколко години. Както е известно, те са дело на руска диверсионна група от ГРУ, която бе замесена и в опита за преврат в Черна гора – казва Радулович, както пред чешкия вестник, така и пред босненска медия. – Засега не е ясно дали Сърбия изнася оръжие за Украйна. Ако такъв експорт съществува, то той не може да е директен, а се извършва чрез посредници.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html