събота, 4 май 2024 г.

Динозаври и на Северния полюс? Въпросите стават повече от отговорите

За някои динозаври Арктика може да е била чудесно място за създаване на семейство. Намерени останки от бебешки динозаври в северна Аляска оспорват идеята, че някои динозаври са прекарали само лято в Арктика.

Динозаврите не само са летували в студената Арктика, те може да са живели там целогодишно, показват нови изкопаеми доказателства.

Зъби и кости от бебета динозаври. Сред показаните селекции от останки са зъб от тиранозавър (вляво), зъб от кератопсид (горе вляво) и кости на тераподите (долу вдясно). Снимка: Патрик Друкенмилер

 

Стотици кости и зъби, намерени по поречието на река Колвил в Северна Аляска, са принадлежали на излюпени динозаври, казват изследователите. Останките, които са паднали от излизанията на формация Принс Крийк, представляват седем семейства динозаври, включително тиранозаври, патронови хадрозаври и рогати  кератопсиди.

„Това са най-северните (не птичи) динозаври, за които знаем“, казва палеонтологът Патрик Дръкенмилър от Северния музей на Аляска на Университета във Феърбанкс. И сега е ясно, че те не просто мигрират в полярни ширини, казва той. „Те всъщност гнездят и снасят и мътят яйцата… практически на Северния полюс.“

Някои от тези динозаври са излюпвали яйцата си до шест месеца, както показват предишни доказателства от изследвания. Това би оставило твърде малко време за динозаврите, гнездящи в Арктика, да мигрират на юг, преди да настъпи зимата, съобщава изследователи, цитирани от ScienceNews вчера. И всяко потомство би се борило да извърви дългото пътуване.

Арктика е била малко по-топла по време на динозаврите, отколкото е днес. Преди между около 80 милиона и 60 милиона години регионът е имал средна годишна температура от около 6˚ Целзий – подобна на тази на съвременната Отава – показват фосилизирани растения от вида „Принс крийк“. И все пак зимуващите динозаври биха издържали месеци на тъмнина, студени температури и дори снеговалеж, казва Друкенмилер.

Може да са се борили със студа с изолиращи пера или с някаква степен на топлокръвност и тревопасните животни може да са хибернирали или да са яли гнила растителност, когато прясната храна е намалявала през тъмните месеци, предполага Друкенмилер. Намирането на тези детски вкаменелости на динозаври отварят повече въпроси, отколкото отговори, признава той.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html