събота, 4 май 2024 г.

Губят се последните 13 секунди от полета на майор Терзиев

„Все още не са свалени данните от черната кутия. Възникна технически проблем – скъсан е лентов кабел и трябва да бъде доставен нов. Ще се обърнем към производителя, той е в Украйна. Опасяваме се, че има части от платката, които са разхерметизирани и с възможни проблеми. Надявам се до дни информацията да бъде свалена.“ Това каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„От кутията биха станали ясни всички технически данни на полета – скорост, параметри, траекторията на машината, дали пилотът е предприемал действия в последния момент. Установени са всички данни освен за последните 13 секунди. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев“, добави той.

Днес се очаква нова информация от черната кутия да изясни истината около падането на МиГ на майор Валентин Терзиев. Около фаталния полет вече се появиха най-различни версии.

Според бившия военен пилот Николай Калев има  вероятност парашутният купол да се е разкъсал. След това ръководителят на стрелбата е трябвало да спре по-нататъшното изпълнение на задачата. Трябва да има някаква минимална височина, на която летецът да може да слезе.

„Не можем категорично да кажем какво е станало във въздуха.  Има известно информационно затъмнение. Нека проявим търпение, докато комисията си свърши работата. Фактите, които излизат, дават противоречиви посоки за случилото се. Една от хипотезите беше, че се е взривила ракетата на крилото. След време стана ясно, че не е така.“

„Безпокои ме, че началникът на отбраната ген. Евтимов спомена, че вероятно самолетът се е взривил във въздуха. Това насочва хипотезите в друга посока – някой трябва да го е ударил със зенитна ракета или ракета въздух-въздух“, каза още бившият военен пилот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html