събота, 4 май 2024 г.

Президентът за РС Македония: Няма да позволим да ни извиват ръцете

България е устояла на „неимоверен натиск“ от европейските партньори да одобри началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС) и е избегнала обвързването на въпроса с календарен график, каза президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел. 

Снимка БНР

Припомняме, че по-рано тази седмица България отново блокира началото на преговори за членство между ЕС и Скопие.

 „Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите от диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна“, посочи Радев и съобщи, че темата за старта на преговорите между Скопие ЕС е отпаднала от срещата на европейските лидери по българско настояване.

 „За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на РСМ. Натискът ще продължава, но доказахме в този месец и половина, че можем да бъдем открити за конструктивен диалог и да инициираме диалога и размразяването му на най-високо ниво. Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск“, допълни Радев.

 „Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения. За този месец и половина България доказа, въпреки натиска над нас, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в съюза“, посочи държавният глава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html