Начало БИЗНЕС Съдиите поискаха оставката на всички членове на Висшия съдебен съвет

Съдиите поискаха оставката на всички членове на Висшия съдебен съвет

Всички членове на Висшия съдебен съвет да последват примера на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова и да подадат оставки, за да поемат отговорност за провала на реформите и за неразрешените проблеми на съдиите. За това ги призова Съюзът на съдиите в обръщение.

В него от съсловната организация припомнят какво се случи с двата най-големи проекта на този ВСС – Единната информационна система на съдилищата и реформата на съдебната карта по т. нар. „Модел 4“, довела до оставките на Шекерджиев и Димитрова. Като в хронологията на събитията се подчертава, че и ЕИСС, и Модел 4 са създадени, без да се чуе думата на съдиите, а техните възражения, дадени постфактум, не са вземани предвид.

„Недопустимо е освен неравномерно натоварен и обременен от лошите управленски решения на ВСС съдията да бъде и изолиран напълно от дебатите за промени в съдебната власт. Нетърпимо е, че освен съдийската общност изолирано остана и адвокатското съсловие, и цялото общество, тъй като липсва откритост и прозрачност при провеждане на реформите“, посочват от ССБ.

И настояват членовете на ВСС да поемат отговорност за „провала на структурните реформи“ и да не губят повече обществено време.

„Изразяваме убеждението си, че настоящият състав на ВСС е загубил легитимност като орган на държавна власт, тъй като в мнозинството си е станал крепител на порочен модел на управление на съдебната власт. Затрупването на същинските органи на съдебна власт – съдиите, с нерешените проблеми на администриране, които ВСС не е в състояние да разпознае, оцени и разреши адекватно, допълнително затруднява работата на всеки отделен съдия, а от там – влошава състоянието на правосъдието в страната“, пише съсловната организация.