събота, 4 май 2024 г.

Слави Василев: Президентска форма на управление ще докара промяната

„Ще имаме правителство, което ще се съставлява около мнозинство на партиите, които ознаменуват промяната. Дали това ще е стабилно или плаващо мнозинството, предстои да видим“. Това каза пред БНР политологът Слави Василев, съветник на президента Радев.  

Слави Василев упорито лансира идеята България да стане президентска република

Според него социологията ще се променя и подкрепата за формациите на протеста ще расте: „Ако партиите на протеста нямат мнозинство, ще трябва да си намерят коалиционни партньори в старите партии. Иначе ще се отиде на трети избори… Партията на Мая Манолова, ДБ ще спечелят по-скоро кредит на доверие. ГЕРБ губи от това“.

По думите на Василев Румен Радев няма алтернатива за предстоящите президентски избори. „Той ще бъде първостепенен и незаобиколим фактор през следващите години“.

В предаването „12+3“ политологът подчерта, че страната ни трябва да има политическа система, която много по-ясно и категорично да разделя трите власти, а това предполага президентска форма на управление.

„Ако такъв политически режим бъде добре премислен, тогава България може да тръгне по пътя на реалната промяна… Корупцията е заложена в нашия парламентаризъм, защото той работи по балкански“.

Ето как коментира интервюто на Василев политологът доц. Огнян Минчев в профила си във Фейсбук:

Огнян Минчев, снимка Интернет

Ако слушаме водещия съветник на президента, очевидно Румен Радев постигна всичко, което е възможно да се направи в рамките на настоящите президентски пълномощия. Създаде си образ на неповторимо и активно международно присъствие, успешно наложи посредничеството си в разрешаване на политическата криза в България, създаде максимално добри предпоставки за свободни и прозрачни избори чрез служебния кабинет, който създаде.

Сега на дневен ред е следващата голяма задача – президентска република. Както се видя, служебното правителство може да управлява чевръсто и без парламент, който да му пречи. Още едно – две абортирани народни събрания поради нежелание да се състави правителство – и президентското управление ще се превърне в дългосрочна политическа действителност.

Какво остава – да се свика Велико народно събрание под егидата на Радев и да му бъде връчен „маршалския жезъл“ – ново десетилетие начело на силна и безапелационна президентска власт. Какво означава това на Балканите е известно. Наиграхме се на демокрация, така ли? Сега наред е свалим дори и фасадата…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html