събота, 4 май 2024 г.

Защо лекарите отказват да се ваксинират?

Недопустимо е само 20% от лекарите в България да са ваксинирани. Тъкмо от тях се очакваше да убеждават за ползата от инжекцията. На какво се дължи този скептицизъм при  медицинското съсловие?

„Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително“, заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн, пред БНР. Според него ние сме шампиони в това отношение.

Оказва се обаче, че медицински специалисти и хора, които работят близо до заразени, също са скептични по въпроса за ваксините. Не само у нас.

В една болница в Германия едва около 50% от болногледачите имат намерение да се ваксинират според анкета, проведена от Германското дружество на интернистите от интензивната и спешна медицина през декември 2020. В същото време значително мнозинство от анкетираните казват, че ваксината е много важна за овладяването на пандемията.

Много от лекарите в болницата „Бетел“ в Берлин са виждали колко тежко протича понякога Ковид-19. Би могло да се предполага, че работещите там масово ще искат да се ваксинират. Болногледачката Вивиен Кохман е един от примерите за това, пише „Дойче Веле“. Като майка на малко дете, тя от месеци педантично спазвала всички мерки за хигиена и контакти, но по отношение на ваксината смятала да изчака.

„Със сигурност няма да съм първа на опашката за ваксиниране. В това отношение съм твърде предпазлива и донякъде изпълнена със страх, защото си мисля, че ваксината е още много нова, за да я смятаме за напълно сигурна. Честно казано, съм доста притеснена. Такива са личните ми усещания“, споделя болногледачката, която иначе не била по принцип против ваксинирането.

Здравният експерт на германското правителство Карл Лаутербах, който е епидемиолог, предполага, че мнозина от лекарите и останалия медицински персонал се предоверяват на защитата от предпазните си облекла, а навярно и не смятат, че спадат към най-рисковата възрастова група.

Анкетата от декември показва обаче, че резервите на медиците се дължат по-скоро на неясноти относно дълготрайните последици и евентуалните странични ефекти от ваксините. Някои от жените в клиниките например се притеснят, че ваксината би могла да се отрази неблагоприятно на по-късна бременност.

Експертите изтъкват и друг аргумент: дори и да се ваксинират болногледачите, пак ще са длъжни да носят предпазни маски, затова ваксинацията за тях на практика не носи големи облекчения. А и все още не е ясно дали ваксинирани хора могат да заразяват останалите.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html