събота, 4 май 2024 г.

Жената на мъртвия пилот майор Терзиев с обвинения към военните

Загиналият пилот майор Валентин Терзиев

Съпругата на загиналия пилот на МиГ 29 майор Валентин Терзиев лансира своя версия за ужасяващата трагедия. Пред Нова телевизия Димитрина Попова сподели, че е успяла да разбере през последните 10 дни за проблемите, като информацията е дошла от негови колеги и приятели.

Нейната основна версия е, че мишената е пусната на по-ниска височина, отколкото трябва. Колеги на майор Терзиев са й обяснили, че такава мишена се пуска на 9000 метра височина и ако до 5000 метра не е покосена, се прекратява следенето й. В случая е разбрала, че мишената е пусната на 5000 метра, а той я покосява на около 2500 метра. Така мишената е падала по-бързо, следователно и той е трябвало да пилотира по-бързо, става ясно от репортажа на Нова телевизия.

Въпросите, които Димитрина Попова поставя с разказа си, са много и са сериозни – за сигурността и подготовката на пилотите, както и за отговорността на институциите.

Майор Терзиев падна край Шабла на 9 юни. Точно 43 минути след полунощ самолетът му изчезва от радарите. „Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00-03:00 часа трябваше да се прибере. Аз станах рано – към 05:00, и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил”, разказва пред телевизията Димитрина Попова.

„Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки, изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо”, спомня си жената на загиналия пилот.

„Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра – даже по ниско. Информацията отначало е изтекла от „Граф Игнатиево”. В шока и ужаса. Ние имаме 200 пилоти. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам… грешка на ръководен пост, че някой, виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, категорична е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. „Излизам от атака”. Последните му думи – да. Със спокоен глас и след това според ген. Русев е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага, моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочва тя.

Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка. Но в  последните секунди на последния полет на майор Терзиев.

„Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка“, разказа още Попова. Тя обаче не е разбрала с кого е била тази връзка. „Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полетът протичаше нормално”? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение – не е тайна. Когато всичко е било изправно и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам… за мен това е, даже не предумишлено, а умишлено убийство”, категорична е жената на загиналия пилот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html