събота, 4 май 2024 г.

„Тренд: ГЕРБ-СДС и ИТН продължават надбягването за първото място

 

Седем са формациите, които ще влязат или имат шанс да влязат в новия парламент, ако изборите бяха днес, показва проучване на социологическата агенция „Тренд“, проведено между 11 и 18 юни сред 1003 души. Изследването е по поръчка на „24 часа“.

За пореден път в последните дни (в сравнение с други проучвания) се вижда малка дистанция между оспорващите си първото място ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“.

Моментната снимка на електоралните нагласи сред гласуващите сочи, че ГЕРБ-СДС задържа първото място с 21,7% въпреки спада с няколко процента спрямо редовните парламентарни избори през април. При „Има такъв народ“ се отчита лек ръст, като резултатът им достига 20,2%.

БСП остава твърдо на трета позиция с 16,1%, на сериозна дистанция както от втория, така и от четвъртия.

От данните на „Тренд“ личи, че четвъртата позиция е трудно предсказуема заради близките резултати на „Демократична България“ (11,2%) и ДПС (10,9%). От агенцията обаче поясняват, че проучванията се правят само в България и мобилизацията от чужбина вероятно ще бъде решаващ фактор за четвъртото място на изборите.

Обединението около Мая Манолова получава подкрепата на 5% от гласуващите, а „Българските патриоти“ остават много близо до парламентарната бариера с 3,9%.

Със сравнително добри резултати, но под прага остават „Възраждане“ (2,3%), „Българско лято“ (1,9%) и Ляв съюз за чиста и свята република (1,1%).

48% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, докато 30% все още се колебаят. Малко над една пета (22%) пък са категорични, че няма да упражнят правото си на глас.

Сред заявилите, че ще гласуват, 81% са твърдо решили за кого ще дадат гласа си, докато 19% все още се колебаят.

35% оценяват положително работата на служебния кабинет месец след началото на дейността му, но 42% изразяват негативна оценка. При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки (49%), но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа – от 40% през април до 32% през юни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html