понеделник, 29 април 2024 г.

Нови правила за трансплантации след разкрития за болница „Лозенец“

Подчинената на Здравното министерство Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ предлага към нея да бъдат създадени експертни съвети от специалисти, които да извършват оценка и подредба на кандидатите за трансплантация. Това съобщи новият изпълнителен директор на агенцията д-р Георги Христов.

„Ще има по-голяма публичност. Ще има представители на пациентски организации, които като наблюдатели ще участват в този процес“, увери Христов.

Промените се предлагат заради оповестени подозрения за злоупотреби при трансплантации в болница „Лозенец“. Предстои предложенията да бъдат публикувани за публично обсъждане.

Д-р Георги Христов поясни, че следва да се регламентира нормативно набор от документи, които чужд гражданин, който иска да му бъде направена трансплантация у нас, трябва да представи.

В момента не се проверяват други трансплантации извън казусите в болница „Лозенец“, уточни Христов.

Текат проверки на ИА „Медицински надзор“ по няколко случая, които бяха огласени през последните дни – починалата родилка в Благоевград, задушилото се дете в болницата във Велико Търново и по случай от Плевен, съобщи още д-р Христов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html