събота, 4 май 2024 г.

Любен Дилов-син: Служебният кабинет се държи като жълт сайт

В момента служебния кабинет се държи като жълт сайт. Той пуска всеки ден някакви новини – сензационни, грандиозни, а след два-три дена се установява, че май не е точно така. Но иди да го проверяваш, казва в интервю за „Флагман“ водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас Любен Дилов-син.

Любен Дилов-син

Не само язовира, всяко едно нещо, посочва Дилов. Всяко второ изказване на Слави /проф. Велислав Минеков, министър на културата – б.р./ е абсолютна неистина и след това четири дена институциите се уточняват, че самото министерство на културата е направило ремонтите. Не че няма грешки, това е нормално  – 13 години управление, и Майка Тереза да си, ще се появи някой, който да ти каже: „Махай се!“ Но истината е, че в момента служебното правителство прави нещо, което е абсолютно неразумно – нагнетява хаос и тежко противопоставяне в обществото. Усещането, че това се прави под диктовката на президента е много сериозно. То ни отвежда към неговата роля, която е точно обратната на конституционно предписаната – да успокоява, да търси сговор между политическите формации, категоричен е Любен Дилов.

Няма български президент, който да не се е карал с изпълнителната власт, припомня един от основателите на програма „Ку-ку“. И то най-често с тази, която го е избрала. Припомням – Боянските ливади на Желю Желев, „Иване, кажи си, те ще те разберат!“ на Петър Стоянов към Иван Костов, Първанов, който беше оставен на вълците и стана по случайност президент. Той самият не можеше да повярва, че е победил. Аз съм пряк свидетел на тези избори и той беше в постоянна колизия с БСП. Но никога не е имало президент, който участва директно в политическата борба и разцепва на два, на три, на няколко парчета обществото. Всеки от тези, които изредих, се е опитвал да търси съгласие, да насърчава политиците да се разберат, някои успешно като Петър Стоянов и Първанов, други по-малко успешно. Така че наистина Радев има голям грях в момента и дано го осъзнае и да спре, казва по-нататък Дилов.

Според него „България в момента е най-разделена, по същия начин, както беше в началото на 90-те години. Ние се намираме в изключително разломен момент в историята на България и последното важно в него е дали ще управлява ГЕРБ, или не. Важно е тенденцията, която очертахме, да се запази, защото тя е поставена под голямо съмнение – това е европолитическата ни ориентация, имаме съседи като Турция, които с единия крак са в НАТО, с другия са навън, като Русия, която прави всичко възможно да ни върне в състоянието на руски троянски кон в Европейския съюз, имаме икономически кризи около нас, проблем с македонците, изобщо купища проблеми, които искат обединение на нацията“.

Дилов припомня, че Радев е кандидат-президент вече една година, което също е безпрецедентна ситуация в българския политически живот – да подчиниш цялото си предписано от Конституцията поведение на идеята да те изберат наново… Това го кара да прави ходове, които не са полезни – съглашателства с различни политически сили, преки реверанси към ДПС и БСП. Защото, ако гледаме волята на народа, трябваше ГЕРБ или Слави Трифонов да направят кабинет. Те обаче нямат хора в служебното правителство, а БСП го получи наготово и започна един безпрецедентен лов на вещици.

Такова чудо не се е случвало в историята на България. Ще дам само един пример – Жана Караиванова, шефката на Националния филмов център, абсолютно доказано профи, създателка на едни от най-добрите международни кинофестивали, които се правят и в България, и в Ню Йорк, жената няма нищо общо ни с ГЕРБ, ни с дявол, тя живее половината година в Ню Йорк, половината в България, е уволнена за несправяне с работата от министъра на културата без никакъв мотив. Ние сме като гръмнати.

Любен Дилов смята, че министър Минеков е в конфликт със себе си на първо място и оттам се пораждат всички останали конфликти. Когато човек не живее в хармония със себе си, смята, че околните са му виновни.

„Имах чувството, че животът ми мина в спорове кой да е директор на БНТ, казва Дилов по повод искането на Минеков генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да подаде оставка. Което е адски глупаво. БНТ, при цялото ми уважение към нея и към важната обществено-политическа роля, която изпълнява, е с един пренебрежим процент влияние върху общественото мнение в сравнение с останалите големи телевизии, с половината електронни сайтове дори. Така че целият този спор и тази битка за овладяване на телевизията е един отглас от миналото, който и аз, и Слави Трифонов, и Камен Воденичаров, и много други сме го живели. Ние непрекъснато бяхме в битка кой да е директор на БНТ, казва накрая Любен Дилов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html