Начало ОТ ДЕНЯ Обичан британски политик смени партията, наклепа премиера Джонсън

Обичан британски политик смени партията, наклепа премиера Джонсън

Джон Бъркоу, сн. Скай Нюз

Джон Бъркоу, който години наред бе известен като гласовит и забавен председател на британската Камара на общините, от 17-годишна възраст е член на Консервативната партия. Сега обаче той предизвика истински шок с преминаването си в редиците на лейбъристите, предаде БНР.

В интервю за вестник „Обзървър“ Бъркоу пояснява, че партията на торите днес е „реакционна, популистка, националистическа и понякога дори ксенофобска“.

Бъркоу се оттегли като председател на Камарата на общините през 2019 година след 10 години на поста. Сега той заявява в ексклузивното интервю за „Обзървър“, че вече споделя ценностите на Лейбъристката партия и вижда в нея единствения начин да бъде лишена от власт Консевративната партия. Бъркоу посочва, че въпреки шумно поетия ангажимент от Борис Джонсън за равенство в страната всъщност изобщо не го интересуват по-малко привилегированите от него. Освен това е „пълен срам“ решението на правителвото да се намали международната помощ.

Ето как Бъркоу описва Борис Джонсън: „Той успешно води кампании, но е ужасен управляващ. Не мисля, че той има визия за справедливо общество, желание за социална мобилност или подобряване на положението на хората, които не са имали неговия късмет в живота. Мисля, че на хората им писна от лъжи, от празни лозунги, от неизпълнение на обещаното“.

От Даунинг стрийт със сигурност ще отхвърлят коментарите на Бъркоу като на човек, който е отявлен привърженик на оставането в ЕС и търсещ отмъщение, защото не бе предложен за благородническа титла, както става обикновено с пенсиониралите се председатели, пише „Обзървър“. Не са малко онези обаче, които смятат за истина думите му, че сегашното правителство се отнася към парламента с голямо неуважение като постоянно крие истината от депутатите, коментира БНР.