петък, 3 май 2024 г.

Марко Роси – италианският счетоводител, който пее химна на Унгария

Унгарският национален отбор е в групата на смъртта на Евро 2020 с Португалия, Франция и Германия, но в събота вечер взе точка на „петлите“, които са действащи световни шампиони. Една от причините за успеха на „маджарите“ е италианският треньор Марко Роси. Специалистът нарича Унгария втори дом, говори на унгарски с играчите и дори е научил наизуст химна, за да пее заедно с футболистите и да разбере по-добре местните като нация.

„Мисля, че това е много важен момент. Националният химн е важна точка за обединение“, казва Марко. „Когато чуя феновете да го пеят, как викат след него, ми е по-лесно да се идентифицирам с тази държава.“
Веднага след като беше назначен за треньор на националния отбор през 2018 г., Роси обеща, че ще научи езика. Няколко месеца по-късно вече приветства унгарски журналисти на техния език. Треньорът говори също английски и испански, но признава, че най-трудно е научил унгарския.

Роси определено има за какво да благодари на Унгария – страната буквално спасява футболната му кариера. Като играч носи екипа на „Сампдория“ през 90-те години и е един от първите италианци, които отиват в чужбина. Стига дори до мексиканския „Америка“. Там, между другото, пресича пътя си с легендата Марсело Биелса. След това играе за „Айнтрахт“ (Франкфурт), а в зенита – в скромни италиански отбори. След това става треньор. Началото е трудно и през 2011 г. Марко вече е без работа. Признава, че почти се е отказал от футбола, но шансът ме се е усмихнал. „Отидох в Будапеща при приятел – ресторантьорът Пипо. С него се познаваме от периода ми в „Айнтрахт“. Седейки с него в ресторант, засякох спортния директор на „Хонвед“ Фабио Кордела. Поговорихме, а той ме запозна със собственика на клуба. Съгласих се да работим заедно, защото в Италия ми предложиха работа в Серия C. Другата алтернатива бе да стана счетоводител във фирмата на брат ми“, разказва Роси.
През 2017 г. става шампион с „Хонвед“, а година по-късно вече е начело на националния отбор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html