събота, 4 май 2024 г.

От Синода силно възмутени от лъжливи диагнози за състоянието на патриарха

Служители от Светия синод бяха силно възмутени от плашещите и неверни „диагнози“, които се появиха в някои сайтове за състоянието на патриарх Неофит. Според тях така се атакуват не само архиереи на синода, но и самата Българска православна църква, казаха.

Информацията се появява в няколко медии, известни с жълти и манипулативни новини,  първо в Doxologia Infonews. Според тях патриархът е транспортиран в много тежко състояние в неврологичното отделение на болница “Токуда” още на 15 юни вечерта. Една от „диагнозите“, които му поставиха журналисти от тези медии, бе Ковид-19.

Българският патриарх Неофит наистина е постъпил в болница, както писа и „Антени“, но състоянието му е стабилно. Това потвърди и ловчанският митрополит Гавраил. „Патриархът е настанен в болница „Токуда“, не е в тежко състояние“, уточни митрополитът.

„Здравословното състояние на патриарха е по някакъв начин и личен въпрос. Ако информация касае миряните, тя ще бъде оповестена официално“, коментира отец Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ на Светия синод.

Към този час при мен няма информация за промяна в здравословното състояние на българския патриарх, заяви още отец Николай Георгиев.

„Информацията за здравето на патриарх Неофит единствено ще дойде от неговия екип, или от началника на кабинета, или от личния му лекар, или от секретаря на Митрополията“, уточни отец Георгиев.

Емил Велинов, директор към Дирекция по вероизповеданията към Министерския съвет, също бе категоричен, че Неофит е добре. Дори се шегували, че трябва да излиза по-бързо от болницата да пият по 50 грама ракия за сърцето.

Тогава Светият синод обяви, че се е наложило Негово светейшество да влезе в лечебно заведение заради хроничните си заболявания, които периодично се обострят и трябвало да бъдат проследявани в болнична обстановка.

Когато патриарх Неофит беше приет в болница и в средата на април, също не се размина без фалшиви новини за здравословното му състояние, като ковид бе най-спряганата „диагноза“.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html